Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lízání je věda! Víte, jak správně jíst zmrzlinu?

Oddejte se chladivé slasti!
2. srpna 2013 | 15:00

Točená, kopečková, smetanová, vodová... Bez sladké mrazivé pochoutky si snad léto ani neumíme představit. Jenže správná konzumace zmrzliny je doslova věda.

Jen při pomyšlení na to, jak se mé rty dotýkají nádherně ledové hmoty, se mi sbíhají sliny. Vanilková, jahodová, citronová, pistáciová, čokoládová, ale také třeba levandulová, maková, wasabi... Druhů je skutečně nepřeberné množství.

Jenže lízat zmrzlinu není jako jíst banán nebo rohlík. Nejen, že se zmrzlina na horkém letním slunci rychle rozpouští a s oblibou kape na vaše oblíbené tričko či nové letní šaty, ale když jí hltáte, můžete si přivodit pořádnou bolest hlavy, v horším případě dokonce trvale poškodit mozek.

Ne, nechtěli jsme vás vyděsit, ani připravit zmrzlináře o tučné tržby. Jen vás chceme naučit, jak zmrzlinu správně jíst a užívat si jí.

Oddejte se chladivé slasti!
Autor: Shutterstock.com
1. Kupte si pořádnou točenou zmrzlinu.

2. V okamžiku, kdy držíte kornoutek v ruce, začněte rychle dokola olizovat rozpuštěnou zmrzlinu, která kape a stéká dolů po stranách kornoutku.

3. V klidné chvilce, když vám zmrzlina zrovna nepoteče po ruce, pokud se vám ovšem podaří nějakou takovou najít, obalte celý kornout ubrouskem. Nejen, že zabráníte zmrzlině téci, ale nebudete potom celí upatlaní.

Oddejte se chladivé slasti!
Autor: Shutterstock.com
Náš tip:
Ubrousek pak také můžete použít k utření pusy až dojíte! Pokud ovšem není celý nacucaný rozteklou zmrzlinou. Doporučujeme vám ale mít při ruce alespoň dva. Nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat.

4. Sedněte si někam, kde si můžete  zmrzlinu vychutnat. Ujistěte se, že je to bezpečné místo, kde vy a vaše zmrzlina nebudete náchylní k nehodám. Není totiž nic horšího, než když do vás na ulici někdo vrazí a vy máte zmrzlinu úplně všude!

Dotěrných much ani jiného hmyzu se nemusíte bát. I když sladké věci milují, extrémně studenými jídly pohrdají.

Vanilková zmrzlina vede hlavně u žen
Autor: profimedia.cz
5. Nikdy nezačněte jako první jíst kornoutek! Slízejte nejdřív všechnu zmrzlinu, která je nad jeho horním okrajem. Jakmile je zmrzlina pryč, můžete začít kornout jíst, ale nikdy nezačínejte jeho spodní špičkou! S největší pravděpodobností bude totiž celý kornoutek plný rozpuštěné zmrzliny, která na vás vzápětí vyteče a "zleje" vás od hlavy až k patě. Začněte ho jíst odshora a pomalu pokračujte směrem dolů. Když narazíte na rozteklou zmrzlinu, vysajte ji a teprve pak kousejte dál.

V nanucích a zmrzlinách je schováno spoustu kalorií, tuku a cukru. Jenže, co dělat, když jsou tak dobré...!
Autor: profimedia.cz
Náš tip:
Pokud vám kornoutek přestane dole těsnit a začne kapat jako špatně dotažený vodovod, vysávejte pravidelně roztátou zmrzlinu spodem.

6. Zmrzlinu nekousejte! Místo toho ji jen opatrně slízávejte jazykem. Nikdy si do úst neberte obrovské sousto zmrzliny. Ta totiž zmrazí vaše zuby i patro a způsobí vám takovou bolest, že si ji vůbec nevychutnáte. Pokud přeci jen dáváte přednost kousání, uždibávejte jen po troškách. Nejezte ji příliš rychle, jinak si přes horní patro "namrazíte" mozek!

zmrzlina
Autor: www.bestseller.cz
Lízání však nejen ochrání vaše zuby před bolestí, ale váš jazyk je díky chuťovým buňkám, které jsou po celé jeho ploše rozložené, schopen rozlišit všechny chutě!

7. Neukazujte světu svůj opatlaný obličej! Jakmile se s ledovým potěšením vypořádáte, otřete si ruce a ústa ubrouskem, který pak hoďte do odpadků. Na zemi přece nemá co dělat!

A už teď se můžete těšit na další zmrzlinu. Která to bude zítra? 

Klíčová slova: zmrzlina, lízání, léto, jak jíst
Související články
Video se připravuje ...