Středa 3. července 2024
Svátek slaví Radomír, zítra Prokop
Oblačno 20°C

Německé Quelle končí!

Německé Quelle končí
20. října 2009 | 19:08

Zásilkový obchod Quelle v Německu nevydělává! Konkurzní správce zkrachovalé filmy Arcandor se ho proto rozhodl zavřít!

Zahraniční aktivity Quelle jsou však podle Görga zdravé a budou brzy prodány.

"Quelle ČR a další zahraniční pobočky vykazující pozitivní hospodářský výsledek budou plnit i nadále bez problémů veškeré své závazky vůči zákazníkům i obchodním partnerům," sdělili jednatelé české pobočky Quelle Jiří Karásek a Petr Steiner. Dodali, že příjem objednávek, dodávky zboží a plnění závazků vůči zákazníkům zůstávají zachovány beze změn. "Katalogy a kolekce pro jarní sezonu roku 2010 se intenzivně připravují," uvedli.

Quelle v hospodářském roce 2008 končícím loni v září vykázala v ČR tržby 1,8 miliardy korun a zisk 70,4 milionu korun. Na loňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadlo Quelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a Hennes & Mauritz.

Görg uvedl, že snaha o nalezení kupce pro německou divizi byla neúspěšná, takže její likvidace nyní představuje jedinou možnost. Podle Görgova mluvčího zatím není jasné, kolika pracovních míst se tento krok dotkne. Mluvčí rovněž uvedl, že se vedou jednání o nalezení investora pro aktivity Quelle mimo Německo.

V Německu divize Quelle zaměstnávala 10 500 lidí, již v srpnu však oznámila, že plánuje zrušení zhruba 3700 míst. "Pro lidi, kterých se to týká, a jejich rodiny je to velká katastrofa," řekl agentuře DPA k uzavření německých aktivit šéf závodní rady Quelle Ernst Sindel. "Všechno jsem znovu prozkoumal. Je to však beznadějné. Ačkoli se nikdy nevzdávám, nedělám si již žádné naděje," dodal.

Arcandor požádal o ochranu před věřiteli 9. června poté, co vláda odmítla podniku poskytnout záchranný úvěr. Společnost se již řadu let potýká s příliš velkým rozsahem aktivit a klesající spotřebitelskou poptávkou. Řada politiků tvrdí, že problémy podniku jsou spíše důsledkem chyb vedení než současné hospodářské krize.

Autor: ČTK, šim
Klíčová slova: quelle
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...