Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tělo a duše v rovnováze! Jak toho dosáhnout?

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak to vypadalo na letošní akci Back to spirit
VIDEO: Jan Samuel, Tomáš Všetečka, Karel Dlabač
23. května 2019 | 06:00

Na letošním semináři Mojí psychologie Back to Spirit, který se uskutečnil 14. května v pražském Mánesu, jsme se snažili odpovědět si na otázky, jak uvést v soulad tělo a duši a jak mezi nimi nastavit rovnováhu. Co nám poradili odborníci?

Nejen o tom, jak jsou naše tělo a duše propojené, jsme se spolu se čtenářkami Mojí psychologie mohli dovědět na květnovém semináři. Záběr přednášek byl mnohem širší. Podvečerním setkáním v Art Restaurantu Mánes provázela moderátorka Lucie Šilhánová, která na pódiu na úvod přivítala šéfredaktorku Mojí psychologie Báru Šťastnou a postupně také všechny přednášející odborníky i zástupce partnerů akce, kteří se postarali o doprovodný program.

Nepodceňujte kvalitu života

„Základem toho, abychom byli zdraví, je to, jak zacházíme se svou vlastní energií,“ zdůraznila první z přednášejících, lékařka a psychosomatička Helena Máslová, a upozornila na to, že zdraví a nemoc vychází vždy z našeho životního příběhu a je odrazem našeho životního stylu. Pro udržení zdraví je podle ní důležité mít vnitřní soucit se sebou samým a pěstovat umění odpustit si. Své vystoupení uzavřela sympatickým poselstvím: „Snažte se být k sobě laskaví. Stačí dělat věci dobře, nemusíte být ve všem naprosto stoprocentní.“

Bolest může být skrytá

Po vystoupení Heleny Máslové se pódia zmocnila hned dvojice přednášejících a navíc mužská. Fyzioterapeut a psychosomatik Tomáš Rychnovský a psycholog a psychoterapeut Milan Studnička, kteří společně pořádají mimo jiné také speciální semináře MYSL a TĚLO, na nichž předávají zkušenosti, jak předcházet či se zbavit bolesti v těle, jak najít rovnováhu mysli a být v životní pohodě. „Stává se, že prapůvodem bolesti v těle bývá mysl,“ uvedl na začátek svého vystoupení Tomáš Rychnovský, který se zaměřil zejména na vysvětlení role dechu ve stabilitě a tvaru páteře a na to, jak lze jejím bolestem předcházet.

Jeho kolega Milan Studnička sklidil velký úspěch se svými postřehy z praxe, které se týkaly hlavně vztahů mezi rodiči a dětmi a odlišných stylů výchovy holčiček a kluků. „Chlapci v sobě mají rivalitu a soutěživost, chtít od nich, aby v raném dětství spolupracovali s druhými dětmi, je téměř nemožné. Matky se často snaží, aby se jejich kluci chovali jako holky, ale to nejde,“ dodal na závěr s tím, že je tak zcela přirozené a normální, že kluci jdou a mlátí se klackem po hlavě.

Vztahy jako příležitost

Seminář pokračoval vystoupením psychologa a terapeuta Michala Petra, který se ve své přednášce zabýval okamžiky, kdy se člověk ocitá v krizi a nastínil způsoby, jak je možné tyto krizové momenty v životě překonat. „Nejvíc na sebe narážíme v partnerských a rodičovských vztazích, ale je dobré uvědomit si, že to jsou právě ty největší příležitosti k seberozvoji,“ upozornil na potenciál častokrát nelehkého soužití, které je doprovázeno řadou nedorozumění.

Dokument jako odraz reality

Seminář uzavíralo vystoupení dokumentaristky Šárky Maixnerové, která v minulosti patřila také k jedněm z autorek, jejíž texty jste mohli číst na stránkách Mojí psychologie. Je také autorkou dokumentu, který odkryl podvodné praktiky v terapeutickém institutu AKTIP. Publiku se pokusila odhalit, v čem spočívá práce dokumentaristy a kde leží hranice mezi pravdou a příběhem a jakými prostředky se lze dobrat podstaty sdělení. „Když pracujeme s lidmi, je důležité si uvědomit, že každý má svůj pohled na svět,“ upozornila posluchače na skutečnost, na kterou někdy tak rádi zapomínáme i ve svých běžných každodenních životech. Závěr programu by se neobešel bez slavnostního křtu nového speciálu Mojí psychologie s názvem „Váš nový život“, kterého se ujala ve spolupráci s šéfredaktorkou Bárou Šťastnou právě Šárka Maixnerová.

Plus program

Seminář doprovázel také program partnerů, bez kterých by se celá akce nemohla uskutečnit. Návštěvnice měly příležitost navštívit například stánky kosmetiky značky VICHY a poradit se s péčí o pokožku a líčením. V zákulisí se též ochutnával korejský ženšenový čaj KOMBE, ukazovaly se masážní a wellness procedury u stánku China Care a hotelu Memories či se předváděly ekoprodukty značky FeelEco.


KDO BYLI PARTNEŘI SEMINÁŘE BACK TO SPIRIT?

Uskutečnění semináře a setkání s našimi čtenářkami by nebylo možné bez našich inzertních partnerů: VICHY, Kombe, FeelEco, Memories – wellness & spa boutique hotel, Brainway Inc., Morellato a China Care. Značky Kombe a Morellato poskytly dárky pro všechny příchozí.

Každému z našich partnerů děkujeme!

Na více fotografií z celé akce se podívejte do galerie:

 

Autor: Monika Otmarová
Video se připravuje ...