Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Tančí rokenrol nejlíp na světě

6. prosince 2009 | 05:00

Z rokenrolistek z tanečního oddílu KolbDance by si měli vzít příklad čeští fotbaloví reprezentanti! Holky totiž na rozdíl od nich nevydělávají ve sportu miliony, ale přesto ze sebe dokáží vydat maximální sportovní výkon.

Rokenrolové krásky se dokázaly prosadit dokonce i na nedávném mistrovství světa v rokenrolu dívčích formací ve Švýcarsku. Tam zabojovaly a staly se nejlepšími na světě pro rok 2009.

Na mistrovství světa dívčích formací v rokenrolu ve švýcarském Schaff hausenu předvedla šestnáctka českých tanečnic v sexy oblečcích bezkonkurenční vystoupení. Dívky z pražského oddílu KolbDance porazily 30 soupeřících týmů a získaly zlaté medaile. Po mnohaleté dřině si takové ohodnocení určitě tancují už šestnáct let,“ říká členka taneční skupiny Eliška Nejedlá.

Paradoxem je, že mistryním světa v rokenrolu se za šest let působení ještě nepodařilo vyhrát mistrovství České republiky. To je nyní jejich dalším cílem. „Ještě bychom chtěly obhájit světový titul. To se zatím nikomu nepodařilo,“ plánují rokenrolistky.

Spolu trénují šest let

Co vůbec je rokenrol dívčích formací? Pokud by tam někdo čekal výskoky do vzduchu, které běžně k rokenrolu patří, tady by jich příliš mnoho nenašel. Ve formacích totiž holkám chybí taneční partneři, kteří by je do vzduchu vyhazovali. I tak ale dynamické vystoupení, ve kterém dívky ve formaci utváří různé obrazce, působí na diváky velmi atraktivně. „Rokenrol ve formacích je relativně mladé sportovní odvětví. Mistrovství světa formací bylo teď teprve počtvrté v řadě,“ říká trenérka Kateřina Kolbová. Ta trénuje dívky spolu s manželem Romanem od roku 2003.

Titul mistryň světa vybojovala šestnáctka nejzkušenějších a nejstarších dívek v oddílu. „Většina těch dívek s námi trénuje od začátku. Obměnilo se jich jen pár. Holky trénují třikrát v týdnu dvě hodiny. Před závody pak trénujeme víc, občas i o víkendu,“ vysvětluje Kolbová.

Všechno si platí samy

Ze »zlatých« rokenrolových dívek by si měli vzít příklad čeští fotbaloví reprezentanti, kteří ve svém sportu vydělávají miliony a v českém dresu pak na trávníku předvedou podprůměrný výkon. Dívky, z velké většiny stále studentky, si na rozdíl od nich nevydělávají rokenrolem vůbec nic a všechno si platí samy. Není to přitom vůbec levná záležitost. Jen sexy obleček na mistrovské vystoupení, ve kterém každá dívka připomínala bondgirl z fi lmů o agentu Jamesi Bondovi, přijde na částku kolem 3 tisíc korun. „Holky si přitom podobné kostýmy musí kupovat každý rok. Vždy si totiž připravujeme úplně nové vystoupení s novou choreografií a novou hudbou a k tomu je nový kostým potřeba,“ říká Kateřina Kolbová.

Autor: Jan Horák
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...