Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak spolehlivě ochránit svůj počítač před viry

Standardní je platba předem převodem z účtu nebo na dobírku.
26. března 2009 | 12:41

Nedávný průzkum společnosti AVG prokázal, že zejména ženy často vůbec nevědí, jestli je jejich osobní počítač dobře chráněný. Proč je ochrana proti virům tak důležitá?

Odpovídá:

Karel Obluk, technický ředitel AVG Technologies

Jaké škody jsou schopné viry napáchat?
Viry a škodlivé programy obecně můžou mít na svědomí celou řadu problémů, od zobrazování internetových stránek s nevhodným či nelegálním obsahem, až po vykradení vašeho bankovního účtu nebo zneužití kreditní karty. V nejhorším případě takový virus přivodí třeba i policejní razii ve vašem domě, protože váš počítač někdo na dálku ovládne a začne zneužívat k nelegálním účelům.

Jaká nebezpečí číhají na internetu?
Hlavním nebezpečím je nepoučený uživatel. Každý by si měl uvědomit, že internet může být díky své anonymitě a globálnímu propojení také velmi nebezpečný. Při dodržování zásad bezpečnosti a používání bezpečnostních programů však není třeba mít z jeho použití obavy.

Jak si antivirový program opatřit, pokud není v základní výbavě počítače? Nebo co dělat v případě, že máme jen zkušební verzi?
Zkušební verze antivirových programů bývají většinou časově omezené, proto si hlídejte, zda jste po několika dnech či týdnech stále ještě chráněná. Pro domácí použití může být naprosto dostačující některý z antivirových programů šířených zdarma (např. AVG nebo Avast). Placené programy pak většinou nabízejí další moduly ochrany a technickou podporu, což může být zejména pro laika velmi výhodné. Je ale třeba dát si pozor na podvodné nabídky antivirových produktů, které se v poslední době hodně šíří – nevěřte žádné webové stránce nebo „antiviru“, které se vám z ničeho nic objeví na obrazovce při procházení internetu a vystraší vás, že na vašem počítači nalezly nějaké viry. Většinou jde o podvod! Rozhodně doporučuji nákup antiviru buď v obchodě s počítači, nebo přímo na stránkách výrobce.

Co všechno by měl antivir obsahovat?
Naprosto základní je alespoň ochrana proti virům a „spyware“ na počítači, v poslední době je však podle mne velmi důležitá i ochrana proti útokům z webu. Pouhá návštěva webových stránek, které byly napadené a pozměněné tak, že obsahují škodlivý kód, může vést i k napadení vašeho počítače. Ani expert nemusí na první pohled a bez speciálních nástrojů zjistit, že navštívená webová stránka je infikovaná. Domnívám se tedy, že i tento modul ochrany proti webovým útokům je zásadní. Další moduly, které zvyšují úroveň bezpečí, zahrnují tzv. firewall pro přímou ochranu proti útočníkům ze sítě (velmi jednoduchý je již součástí vašeho počítače), případně moduly pro odstranění nevyžádané pošty (tzv. „spam“). Stejně, jako vás v zimě ochrání nejlépe více vrstev tenkého oblečení než jediný tlustý svetr, i dobrá antivirová ochrana se skládá z více vrstev, z nichž každá má na starosti něco trošičku jiného, dohromady ale zajistí maximální spolehlivost ochrany.

Autor: připravila: duš
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...