Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak si užít Dubaj a neutratit přitom majlant? Poradíme vám!

6. března 2023 | 06:00

Dubaj je obecně známá jako místo plné luxusu. Ve městě plném přepychových resortů, vynikajících restaurací a značkových butiků můžete získat pocit, že vás dovolená tady musí stát "raketu". Nenechte se mýlit. Dubaj si užijete i s menším rozpočtem. Máme pro vás tipy, jak si dopřát a zároveň neutratit majlant.

Smlouvejte

Tradiční dubajské trhy, zvané souky, jsou stále důležitou součástí každodenního života a obchodu. Procházka jedním z rušných souků vám odhalí taje nakupování v Dubaji. Mezi takové trhy patří Textile Souk, kde najdete role látek, jemné hedvábí a vzdušné bavlněné zboží, které nemá pevně stanovené cenovky. Máte tedy jedinečnou příležitost vyjednat si tu nejlepší cenu a neutratit ani dirham (místní měna) navíc.

Textile Souk
Autor: Dubai Tourism / Textile Souk and Spice Souk

Hned vedle Textile Souk můžete navštívit Spice Souk, neboli trh s kořením, který vás pohltí nejen vůněmi, ale i zářivými barvami a chutí. Pokud chcete pořídit suvenýry, právě na těchto trzích seženete nejlevnější a nejautentičtější kousky. Svoji návštěvu můžete zakončit plavbou přes kanál na tradiční lodi zvané Abra, kde vás jedna cesta vyjde na 2 dirhamy (zhruba 12 korun). Při západu slunce se jedná o velmi romantickou záležitost.

Spice Souk
Autor: Dubai Tourism / Textile Souk and Spice Souk

Celý svět na jednom místě

Global Village spojuje kultury a svým návštěvníkům nabízí cestu kolem světa za pouhých několik hodin. Ochutnáte med z Jemenu nebo nakupíte koberce z Íránu a Afghánistánu, arganový olej z Maroka, bambucké máslo z Afriky, vyřezávané náhrdelníky ze Španělska a sušené ovoce z Thajska. Každý pavilon, od Egypta po Itálii, od Vietnamu po Omán, vás provede vůněmi, zvuky a pestrobarevnými dekoracemi typickými pro danou zemi. Své produkty tu v 25 pavilonech prezentuje více než 75 zemí světa.

Global village
Autor: Dubai Tourism

Síla květin

V Dubai Miracle Garden na vás čeká svět květinových divů. Zahrada o rozloze 72 000 m2 představuje pozoruhodné stavby, které jsou kompletně pokryty 50 miliony kvetoucích květin v různých zahradách a expozicích. Minout rozhodně nesmíte květinový letoun Airbus A380, který je zapsán v Guinessově knize rekordů. Zahrada se spojila s aerolinkou Emirates a společně vytvořili toto dílo, které pokrývá více než 500 000 čerstvých květin a živých rostlin. Svou návštěvu si raději dobře naplánujte předem, protože park na léto obvykle zavírá. Vstup vás vyjde na 75 dirhamů (asi 490 korun), případně si můžete zakoupit rodinnou vstupenku.

Dubai miracle garden
Autor: Dubai Tourism

Den na pláži

Dubaj má několik veřejných pláží s pověstným bílým pískem a průzračným mořem. Ať už se rádi opalujete, koupete nebo hrajete třeba plážový volejbal, tady si přijdete na své. Veřejné pláže totiž nabízejí řadu bezplatných nebo poměrně levných aktivit.

Oblast La Mer se skládá z mixu pláže, zábavního a rekreačního centra, řady kaváren a restaurací a nejnovější zábavní zóny aquaparku Laguna. Díky blikajícím světlům a uměleckým nástěnným malbám podél nábřežní promenády je La Mer ideálním místem pro fotky na váš Instagram.

La Mer
Autor: Dubai Tourism / La Mer

Pouštní oáza

Jezera Al Qudra (Al Qudra Lakes) jsou skrytou pouštní oázou jen půl hodiny jízdy od města. Na ploše 10 hektarů krajiny Saih Al Salam se rozkládá řada uměle vytvořených jezer, u kterých můžete pozorovat místní divokou zvěř ve svém přirozeném prostředí. Od pouštních lišek po oryxe nebo 170 druhů ptáků žijících v okolí jezer, včetně plameňáků, labutí a několika druhů stěhovavých ptáků. Jezero lásky je vytesáno do tvaru dvou do sebe propletených srdcí. Ta jsou tak velká, že jdou vidět i na satelitních snímcích Google Map nebo Google Earth.

Love Lakes
Autor: Dubai Tourism / Love Lakes

Ušetřete na ubytování

V Dubaji se zvýšil počet tří a čtyřhvězdičkových hotelů. Tyto hotely nabízejí prvotřídní komfort, vybavení a pohodlí, kterými je město proslulé, ale za nižší ceny. Ukázkovým příkladem jsou hotely Rove od společnosti Emaar Hospitality Group. Tyto tříhvězdičkové hotely se rychle staly oblíbenými díky jejich důrazu na funkčnost - ať už jde o jejich kutilské prádelny, skříňky na zavazadla, 24hodinový supermarket nebo samoobslužné stanice.

Nebo zkuste XVA Art Hotel & Café, který najdete v jedné z nejstarších částí Dubaje, v historické čtvrti Al Fahidi. V hotelu je pouze 13 pokojů a každý z nich navrhl jiný místní umělec. V hotelu najdete také uměleckou galerii a oceňovanou restauraci, a pokud si chcete užít bohatou dubajskou kulturu, v okolí najdete spoustu galerií a muzeí.

XVA Art Hotel Cafe
Autor: Dubai Tourism / XVA Art Hotel & Café

Dalším užitečným trikem, jak najít moderní hotely za skvělou cenu, je vyhledávání podle sousedství. Oblasti jako Al Mankhool, Bur Dubaj, Deira nebo Al Barsha patří k nejlepším místům, kde hledat levné hotely. Ubytování v těchto oblastech nabízí autentický pohled na místní život a tradiční architekturu města. Velké skupiny a rodiny mohou ušetřit také díky ubytování přes Airbnb.

Využijte veřejnou dopravu

Možností, jak se můžete po Dubaji přemisťovat, je mnoho. Nejlépe vás vyjdou metro a tramvaje. Díky nim se dostanete snadno a jednoduše do všech turisticky atraktivních míst. Mezi jednotlivými památkami se můžete pohybovat taky klimatizovanými autobusy RTA, které využijete především na cesty k moři. Jízdenky v Dubaji stojí 3 dirhamy (asi 18 korun) a pokud chcete ušetřit, tak si zaregistrujte členskou kartu Nol.

Dubai Tram
Autor: Dubai Tourism

Autor: Kamila Bolegová
Video se připravuje ...