Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Berounsko nabízí dechberoucí výhledy. Tuhle krásu si nesmíte nechat ujít

25. září 2020 | 13:31

Kochat se! To bývá největší odměnou úspěšně zdolané túry. O to je lepší, když je vytouženým cílem rozhledna nebo vyhlídkové místo, kde máte krajinu jako na dlani.

Západně od Prahy, podél toku řeky Berounky, se rozkládá oblast přírodních krás křivoklátských hvozdů a vápencové krajiny Českého krasu. Berounsko skýtá mnoho turisticky navštěvovaných klenotů, jako je Karlštejn, Křivoklát, Koněpruské jeskyně či Skryjská jezírka.  Mnoho míst však čeká na své objevení a tak vám přinášíme tipy, kde si užít úchvatné výhledy.

Staré i nové rozhledny

Jednu z nejstarších rozhleden v Čechách naleznete na území královského města Beroun. Je pojmenováno po vrcholu Děd, na němž se nachází. Vystavět ji dal Klub českých turistů již na konci 19. století v podobě historizující hradní věže.

Jen necelých pět kilometrů od ní stojí na berounské Městské hoře – poblíž proslaveného medvědária – rozhledna, která vznikla za první republiky jako nadstavba městského vodojemu. Další technicky zajímavou rozhlednu naleznete v nedaleké Lhotce. Rozhledna zde byla vybudována na čtyřiceti pětimetrovému telekomunikačnímu stožáru.

Architektonicky pozoruhodné jsou rozhledny ve Velké Bukové a v Hudlicích. Na okraji obce Velká Buková nad řekou Berounkou můžete navštívit atypickou rozhlednu s betonovým podložím. Hudlická kuželovitá rozhledna Máminka je ze všech nejmladší, vybudována byla v roce 2015 na Krušné hoře, a jejím okolím vás provede naučná stezka.

Chcete-li se trochu zatoulat, zkuste navštívit rozhlednu na Vysokém Vrchu v Malých Kyšicích. Neveda tam totiž žádná značená turistická trasa a tak se budete muset spolehnout na GPS či svůj orientační smysl. 

Rozhledny Děd, Máminka a Vysoký vrch jsou celoročně přístupné a tak se na ně můžete vydat kdykoliv.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIRTUÁLNÍ VÝLET na rozhlednu Děd 🥾 . Na berounském kopci Děd byla v roce 1893 postavena rozhledna zdějším Klubem českých turistů. Její historizující stavební styl připomíná romantické časy rytířů a urozených dam 🏰 Výhled do okolních lesů si můžete užít z výšky 12 metrů ovšem až poté, co vystoupáte 56 schodů☝️ . Za úžasnou 📷 děkujeme @arembish 👌 . #virtualnivylet #jaro #spring #rozhledna #berounsko #visitberounsko #krivoklatsko #mistaberounska #chkokrivoklatsko #chkoceskykras #ceskykras #strednicechy #visitcentralbohemia #visitcz #vylet #tipnavylet #poznejcesko #cechykrasnecechyme #ceskojekrasne #cestujemeczsk #fotimecesko #vyletzafotku #wildculturecz #passionpassport #neverstopexploring #amazingplaces #beautifuldestinations #igerscz #iglifecz #instagood Míň

Příspěvek sdílený Turistická destinace Berounsko (@berounsko),

Vyhlídky nad řekou

Zařezávání řeky Berounky do krajiny dalo vzniknout skalním ostrohům. Už v minulosti tato místa přitahovala pozornost našich předků, neboť skýtala strategické pozice pro jejich sídla. Dnes jsou však zájmem pěších turistů, kteří rádi ocení krásné výhledy.

Půjdete-li proti proudu Berounky, za pozornost stojí vyhlídka Brdlák naproti Srbsku, dnes už již poměrně známá vyhlídka na Tetíně, panorama od nižborského zámku, v kterém si mimo jiné můžete prohlédnout expozici o Keltech, Masarykova vyhlídka ve Zbečně, výhled od zříceniny hradu Týřov či vyhlídka Na Plazích ve Slabcích s dřevěnou konstrukcí.

Zkrátka kdekoliv u Berounky budete, můžete si být jisti, že nedaleko je místo, kde se vám naskytne dech beroucí pohled.

Další zajímavé tipy na výlety po Berounsku najdete na webu berounsko.net.

Autor: red
Video se připravuje ...