Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 rad než odjedete na hory

Ilustrační foto
20. listopadu 2009 | 16:50

Chystáte se na lyžování na hory? Máme pro vás pět zásad, na které byste v zimě neměli zapomínat.

1. Pitný režim jako v létě
Také v zimě platí zásada vypít 3 litry tekutin denně. Pít musíte i přesto, že nepociťujete žízeň. Odborníci varují před dehydratací. Váš organismus totiž ztrácí vodu odpařováním z kůže, i když se viditelně nepotíte.

2. Nepoužívejte hydratační krémy
V zimě bývá pleť vysušená. Mrazivé počasí je velkým nepřítelem pokožky, jelikož ji zbavuje přirozené vlhkosti. Zásadní chybu však uděláte, sáhnete-li po hydratačním krému. Voda v těchto přípravcích totiž může na vašem obličeji přimrzat. Nejlepší je použít mastnější krém s UV faktorem.

3. Sluneční brýle potřebujete víc než v létě

Sluníčko může v zimě očím velmi ublížit. Sluneční paprsky se totiž odrážejí od sněhu, čímž se dávka slunečního záření násobí. Mějte proto sluneční brýle neustále po ruce, a to nejen na horách, ale i ve městě.

4. Pozor na výběr bot
Když kupujete zimní boty, nehleďte jen na to, jak vám sluší a jakou mají barvu. Všímat byste si měli především podrážky. Boty nesmějí klouzat, a tak si pořiďte pořádné "traktory". Banální pád na kluzkém chodníku totiž může skončit těžkým úrazem a dlouhodobou pracovní neschopností.

5. Oblékejte se jako cibule
Oblečení musíte vrstvit. Jedním hrubým svetrem si teplo nezajistíte. Čím více tenčích vrstev - tím lépe. Oděv, který máte přímo na těle, musí být z příjemného, kvalitního materiálu. Tady se nevyplatí šetřit. Zvlášť když jedete sportovat na hory. Kupte si speciální oděv v prodejně se sportovními potřebami. Obyčejné bavlněné tričko totiž zadržuje pot a neodvádí vlhkost. Poslední vrstva oblečení by měla být odolná proti větru a vodě.

Autor: abl
Klíčová slova: cestování, hory,
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...