Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tipy na víkend: Do pravěku i do vesmíru, na skály, do dolů i k řece

  • Českosaské Švýcarsko vás bude bavit
    16. dubna 2015 | 13:40

    Zatímco venku je ještě teplo, o víkendu se má počasí pokazit, a tak jsme pro vás vybraly tipy na výlety do přírody i na akce, při kterých se budete moci schovat pod střechu. 

  • Brána do vesmíru je v Holešovicích

    Výstava Brána do vesmíru
    Autor: Paparazzi

    Tahle výstava baví kluky i holky. Všichni návštěvníci, děti i dospělí, si mohou vyzkoušet vesmírné trenažéry nebo skafandry, které používají astronauti. Výstava nazvaná Brána do vesmíru na pražském holešovickém Výstavišti se koná pod záštitou NASA a trvá až do 28. června. Přibližuje vývoj vesmíru od doby vzniku sluneční soustavy před 4,5 miliardy let i současné orbitální stanice, do jejichž modulu se dá vstoupit. Exponáty pocházejí ze sbírek americké NASA i ze sovětské éry. Hitem jsou jak kámen z Měsíce, tak interaktivní exponáty, které návštěvníkům přiblíží pocity kosmonautů při jejich výcviku i při práci v kosmu.

    Tip: Pokud máte možnost jít sem ve všední dny, neváhejte. Čeká vás jak méně návštěvníků, tak nižší vstupné.

    Více na www.branadovesmiru.cz

  • Za strojem času do Písku

    ...
    Autor: Sladovna.cz

    Milují vaši potomci historii? Tak je vezměte do písecké Sladovny, kde až do konce května prodloužili povedenou interaktivní výstavu nazvanou Stroj času. Vznikla na motivy knihy Historie Evropy od Renáty Fučíkové a nabízí cestování evropskou historií. Autoři rozhodně nesuplují školní dějepis, a tak se nemusíte bát záplavy letopočtů. Naopak chtějí, aby si návštěvníci vyzkoušeli, co bylo pro danou dobu typické a čím se lidé zabývali. Čekají vás následující epochy: pravěk, Keltové, antický Řím, středověk, renesance a 19. a 20. století. Létat časem můžete libovolně, tam a zpátky. Kapitánem stroje času se může stát každý, kdo dosáhne na ovládací panel, nejvíce to tady baví děti od 6 do 14 let. 

    Tip: Zajímavý je celý projekt Sladovna, který vznikl díky opravě zanedbaného areálu a jeho proměně na kulturní centrum s galerií, kde se kromě výstav také hraje divadlo a pořádají různé koncerty.

    Více na webových stránkách projektu.

  • Zážitky v Českosaském Švýcarsku

    Českosaské Švýcarsko vás bude bavit
    Autor: pixabay.com

    Českosaské Švýcarsko nerovná se jen Pravčická brána, ale i mnoho dalších míst a zážitků. Vyzkoušet to můžete třeba tenhle víkend, kdy tu zahajují letošní turistickou sezonu. Návštěvníky čekají mimo jiné vycházky do přírody s průvodcem a řada sportovních akcí. Velkým lákadlem je třeba zážitkový areál v Mezní Louce, který se slavnostně otevírá v sobotu dopoledne. 

    Tip: Pěší turisty by mohla bavit nově značená trasa z Jetřichovic do Srbské Kamenice, která je hodně romantická.

    Podrobnosti hledejte na webu národního parku 

  • Když Ostrava, tak doly

    ...
    Autor: http://www.dul-michal.cz/
    Věřte tomu nebo ne, ale skvělý výlet můžete podniknout i do Ostravy, kde rozhodně stojí za návštěvu třeba bývalý Důl Michal. Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu najdete v městské části Michálkovice, kde se uhlí začalo dolovat v první polovině 19. století. Expozice zahrnuje mimo jiné kancelář geologa, expozici první pomoci a dispečink. Důlní areál včetně strojovny s původním technickým zařízením je přístupný veřejnosti. Prohlídková trasa sledující cestu horníka od šaten až k vlastní těžební jámě je podobně jako ve skanzenu Dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna koncipována jako poslední pracovní den. 

    Tip: Když už budete v Ostravě, zajděte si také do Dolních Vítkovic a podívejte se na proměnu areálu bývalých železáren v kulturní a muzejní centrum.

    Více na www.dul-michal.cz

  • Klasika mezi výlety: podél Berounky

    Vojta, Kuba a Matěj (všichni 13) žijí v Berouně
    Autor: archiv Blesku

    Nebo se vykašlete na všechny organizované akce a vydejte se někam do přírody. Buď můžete úplně do lesů, nebo vyrazte třeba do Berouna, kde si s dětmi prohlédnete medvědy na Městské hoře (z vlakového nádraží je to asi 15 minut pěšky) a pak se můžete vydat pěšky – nebo třeba na kole, možno i s kočárkem – podle Berounky do Srbska. 

    Tip: V Berouně nevynechejte ani rozhlednu nazvanou Městská hora v nadmořské výšce 290 m, odkud je krásný výhled na město, panorama Dědu, vrcholky Křivoklátska, oblast Českého krasu a Brdy. Rozhledna je vlastně nadstavbou městského vodojemu postaveného v roce 1936.

Autor: wall
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...