Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ideální čas na dovolenou? Právě teď! Kam vyrazit?

18. září 2014 | 06:16

Co mají dospělí lepší, než školáci? No přece možnost dovolené v září! Vyhřáté moře, dostatek místa a klidu na pláži a až o třetinu nižší ceny. A také historie, tradice, dožínky a vinobraní. To jindy než teď nezažijete.

Turecké lázně

Chcete si pořádně odpočinout? Pak spojte koupání u moře s relaxací v tradičních lázních. Turecko je jimi vyhlášené. Po koupeli spojené s masáží se budete cítit jako znovuzrození. Turecko má na rozdíl od většiny zemí Blízkého východu benevolentní vztah k alkoholu, a pokud máte rádi víno, můžete si užít místní vinobraní. Na západním pobřeží Turecka je řada vinic a jejich centrum je poblíž města Izmir. Tureckou specialitou jsou vína z úpatí hory Ararat, která podle legendy zasadil sám Noe. V okolí Alanye si zase můžete dopřát i nevšední procházku banánovými plantážemi.

Španělská fiesta

Na návštěvu Španělska je září snad nejlepší měsíc v roce. Moře je stále teplé a počasí se mění z infarktových veder na příjemné teplíčko. Nejlepší počasí vás přitom čeká v Andaluzii, kde se můžete koupat na Costa del Sol, popíjet místní sherry, tančit flamenco a objevovat kouzla pohádkové Granady. V září a říjnu ale ve Španělsku dozrává i řada plodin jako jsou hrozny, mandarinky, olivy nebo fíky. V řadě menších městeček i velkých měst můžete narazit na oslavy dožínek a vinobraní spojené s bujarými oslavami, tradiční hudbou a tancem.

Příroda na Madeiře

Madeira, portugalské souostroví vulkanického původu, leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km od Maroka. Teplota vzduchu na Madeiře dosahuje v září a říjnu přibližně 25 °C, přičemž teplota vody se celoročně pohybuje okolo 20 °C. Ideálním místem pro koupání je jih ostrova, který je pohořím chráněn před silným větrem. V září máte díky příjemné teplotě jedinečnou možnost užít si zdejší přírodu. Hornaté vnitrozemí nabízí rozmanité trasy pro pěší turistiku, nevšední zážitky poskytují cesty vavřínovými pralesy, hlubokými údolími s říčkami a vodopády a nedotčenou panenskou přírodou.

Sicilské laskominy

V září a říjnu je Sicílie plná barev. Lenošení na pláži a prohlídku bohaté historie ostrova vám ale na konci září může zpříjemnit i řada oslav. Třeba vinobraní na úpatí hory Etny. Na sklonku září zde narazíte i na festivaly věnované osvěžujícímu ovocnému sorbetu, nebo na přelomu září a října jedné z místních nejvyhlášenějších plodin, pistáciovým oříškům. Festival ve městě Bronte oslavuje jejich sklizeň a můžete se jich nabažit ve všech možných podobách – od zmrzliny, přes zákusky až po čerstvě upražené.

Řecká historie

Podobně jako u jiných lokalit pro dovolenou je i Řecko považováno za nejkrásnější právě na sklonku září. Moře je příjemně vyhřáté a konečně opadnou davy turistů a zmizí fronty na lehátka na plážích i na vstupenky do muzeí. Zmizí i vedra, kvůli nimž se v sezoně turisté více než na památky soustřeďují na to, jak najít stín. Poslední víkend v září je navíc v Řecku věnován kulturnímu dědictví. Do muzeí a na významné památky se dostanete zcela zdarma. Samozřejmostí jsou i oslavy sklizně vína, oliv a dalších plodin spojené s ochutnáváním a místními lahůdkami.

Cestování v září je ideální pro seniory: Dostanou na cestu dotaci!

I z nejrušnějších destinací jsou v září téměř oázy klidu. Počasí zve k procházkám a poznávání. To láká především seniory, kteří nemusí se svými školáky trávit čas v Česku. Potvrzují to i cestovní kanceláře. „V září na svou dovolenou vycestovávají zejména senioři, pro které vlády některých zemí připravily zvýhodněné programy. Například v rámci programu Senior 55+ mohou získat slevy ve vybraných termínech, zejména pak mimo hlavní turistickou sezonu – tedy v květnu a září,“ popisuje Michal Tůma ze společnosti Invia.

Kupříkladu Španělsko na takovou dovolenou přispívá částkou 150 eur. „Přelom září a října je mezi seniory velmi oblíbený termín. Naučili se využívat různých slev a akcí určených přímo pro ně. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Španělsko a Řecko, v posledních letech také Turecko,“ potvrzuje i Petr Šatný z CK Alexandria.

Autor: Adam Jaroš
Video se připravuje ...