Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plán na víkend? Objevte tajemná zákoutí zahrad

9. června 2011 | 13:45

O víkendu 11. a 12. června máte jedinečnou možnost navštívit některé z 34 českých zahrad a vidět místa, která nejsou běžně pro veřejnost přístupná. Čekají na vás komentované prohlídky, doprovodné programy, výstavy a hlavně zajímavé zahradní prostory.

Během akce s názvem Víkend otevřených zahrad můžete s celou rodinou vidět jinak uzavřené zahrady i s jejich tajemnými zákoutími zarostlými břečťanem nebo růžemi a nasát tak kouzelnou atmosféru míst, které běžně míjíte.

Představí se vám historické, zámecké, palácové i soukromé zahrady a parky, stejně jako střešní zahrady, uzavřená náměstíčka s dvory nebo vnitřní zahrady kláštěrů a farností. Vstupné zatím není sjednocené. Do některých zahrad zaplatíte vstup v poloviční výši, jinde snížené nebo symbolické vstupné. Tam, kde se vstup platí v plné výši, na vás čekají bohaté doprovodné programy, například s degustací regionálních vín nebo pohádkovým programem pro děti.

Co v zahradách uvidíte?

Tak třeba v jihomoravských Valticích  na vás čeká prohlídka bylinkové zahrady s průvodcem, v jihočeském Červeném Dvoře můžete v zámeckém parku shlédnout promítání filmu ze života Schwarzenberské rodiny, v zahradě zámku Buchlovice ve zlínském kraji je připravena výstava balkónových a kbelíkových rostlin a ve středočeských Veltrusech můžete absolvovat komentovanou cykloprohlídku parku.

Druhý ročník akce Víkend otevřených zahrad pořádá Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Cílem je ukázat návštěvníkům, že i ve městěch je spoustu krásných přírodních míst a rozmanité zeleně.

Autor: efr
Video se připravuje ...