Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

NEJ zajímavosti z Moravy a Slezska

Fotografie
7. srpna 2010 | 23:47

Kam vyrazit o prázdninách i jindy během roku? I když Česká republika nepatří k těm největším zemím, nabízí zajímavosti, které jinde nenajdete.

Jihomoravský kraj

Nejrozsáhlejší katakomby

Znojemské podzemí
Pod Znojmem jsou chodby v délce více než 30 km. Vstup je z nádvoří domu č. 2 na Slepičím trhu. Součástí prohlídky je i expozice Tajemné podzemí, ve které uvidíte alchymistickou dílnu, oživlé skály, skřety, vězeňské kobky atd. Atmosféra je dotvářena speciálními světelnými a zvukovými efekty.
Otevírací doba: denně 9–18 hod.
Vstupné: dospělí 90 Kč, děti 50 Kč

www.znojmocity.cz/tema

Znojemské podzemí překvapí svým rozsahem i tajemnými příběhy
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší mlýn

Slup
První zpráva o mlynáři ve Slupi je doložena roku 1512. Budova mlýna náleží mezi nejvýznamnější a architektonicky nejpozoruhodnější objekty svého druhu na našem území. V mlýnici jsou zabudovány čtyři kompletní a funkční technologické celky reprezentující techniku minulých staletí našich vodních mlýnů.
Otevírací doba: denně kromě pondělí 9–17 hod.
Vstupné: dospělí 35 Kč, děti 25 Kč
www.technicalmuseum.cz

Vše, co chcete vědět o mlynářské historii v Čechách, se dozvíte ve Slupi
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší křížový vinný sklep na světě

Přímětice
Křížový sklep vznikl v letech 1740–56. Hlavní chodba je 110 metrů dlouhá a necelých deset metrů široká, klenby jsou šest a půl metru vysoké, v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší.
Prohlídky a ochutnávky: leden–srpen – objednané skupiny nad dvacet osob v pracovní dny od 7:00 do 14:00 hod. na základě dohody se sklepmistrem (tel.: 515 225 014). Cena prohlídky včetně ochutnávky šesti vzorků vín 100 Kč/osoba
www.znovin.cz

V křížovém sklepě dozrávají lahodná moravská vína
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Zlínský kraj

Největší skanzen

Rožnov pod Radhoštěm
Valašské muzeum v přírodě je největší skanzen ve střední Evropě. Je v něm k vidění stovka typických valašských staveb. Po celý rok se tu koná řada zajímavých akcí, velký okruh aktivit tu patří lidovému řemeslu a lidovým umělcům.
Otevírací doba: 9–18 hod. (kromě pondělí)
Vstupné do všech areálů: dospělí 180 Kč, děti 130 Kč
www.vmp.cz

Nejoblíbenější skanzen v Česku působí malebným dojmem
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší kolonáda

Květná zahrada Kroměříž
Takzvaný Libosad postavili italští architekti v 17. století na rozloze 16 ha. Jeho součástí je italská zahrada s 244 m dlouhou galerií soch antických bohů a historických postav. Komplex byl v roce 1998 zapsán na seznam UNESCO.
www.azz.cz

Velkolepé zahrady navrhli italští architekti
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Nejvýznamnější poutní hora

Hostýn
Bájemi opředený vrch Hostýn (735 m) není sice nejvyšším místem Hostýnských vrchů (tím je Kelčský javorník, 865 m), ale je nejnavštěvovanější a nejslavnější. V letech 1721–48 tu byl postaven barokní poutní chrám Panny Marie, později doplněný o klášter, kapli a hotel pro poutníky. Od chrámu sestupuje 250 schodů k Vodní kapli. Je tu úžasná křížová cesta a kamenná rozhledna.
www.hostyn.cz

Poutě na Hostýnský vrch jsou vyhlášené
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

 


Moravskoslezský kraj

Nejzábavnější zámek

Linhartovy
Zámek je asi v polovině cesty mezi Krnovem a Městem Albrechtice. Není významný svou architekturou či historií, ale o to pestřejší je jeho současnost. Letos tu můžete vidět například výstavu panenek, expozici o historii psacích strojů, výstavu korespondenčních lístků, všechno o kávě, mlýncích na kávu i cukru atd.
Otevírací doba: pá, so, ne 11–17 hod.
Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč
www.zameklinhartovy.cz

613458:gallery:true:true

Největší vyřezávaný betlém

Pradědova galerie
Betlém Jiřího Halouzky, zapsaný jako největší na světě v Guinnessově knize rekordů, má přes 100 soch v životní velikosti a každý rok přibudou nové. Galerie se nachází v malé vesničce Jiříkov v podhradí hradu Sovinec. Do obce se dostaneme po silnici z Rýmařova.
Otevírací doba: celoročně včetně pondělků a svátků: léto 10–18 hod., zima 10–16 hod.
www.pradedovagalerie.wz.cz

613003:gallery:true:true

Nejvyšší pevný bod

Rozhledna na Pradědu
Hora Praděd je vysoká 1492 m n. m. a je nejvyšším vrcholem celé Moravy. Připočítá-li se výška rozhledny (145,5 m), dostáváme nejvyšší pevný bod v republice. Ve výšce 80 m je prosklená kruhová vyhlídka. Za příznivého počasí lže spatřit např. Lysou horu a Radhošť, vzácně i Vysoké Tatry nebo Nízké Alpy v Rakousku.
Otevírací doba: po celý rok každý den 9–18 hod.
www.ejeseniky.com/turistika/veze-rozhledny/rozhledna-praded

613459:gallery:true:true

 


Olomoucký kraj

Nejvýše položené umělé jezero

Dlouhé stráně
U Loučné nad Desnou je v chráněné oblasti Jeseníky elektrárna Dlouhé stráně, která se může pochlubit třemi »nej«: největší rezervní vodní turbínou v Evropě, největším spádem (510,7 m – 547,5 m) a největším instalovaným výkonem ve vodní elektrárně (max. výkon 325 MW). Elektrárna byla uvedena do provozu roku 1996.
Exkurze: celoročně včetně svátků, sobot a nedělí od 8:00 do 15:00 hod., vždy po předchozím objednání
Vstupné: dospělí 50 Kč, děti do 10 let zdarma
www.dlouhe-strane.cz

613460:gallery:true:true

Nejteplejší kras

Zbrašovské jeskyně
Kras leží v údolí řeky v lázních Teplice nad Bečvou. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celém Česku (stálá teplota 14 °C). Nedaleko jeskyní je nejhlubší propast Česka, Hranická propast. Nejnovějším měřením z roku 2006 potvrzena hloubka 289,5 metru. Dna ovšem dosud nebylo dosaženo.
Otevírací doba: 9–17 hod. (kromě pondělí)
Vstupné: dospělí 90 Kč, děti 50 Kč
www.caves.cz/cz/jeskyne/zbrasovske-aragonitove-jeskyne/

Nejstarší ruční papírna

Velké Losiny

Manufaktura patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě. Velké Losiny leží severně od Šumperka, ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Unikátní areál byl v roce 2002 prohlášen národní kulturní památkou. Celá historie výroby je k vidění ve zdejším muzeu.
Otevírací doba: po–pá 18 hod., so, ne 9–12, 12:30–18 hod.
Vstupné: dospělí 85 Kč, děti 60 Kč
www.muzeumpapiru.cz

613461:gallery:true:true

Autor: str
Video se připravuje ...