Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bleskové tipy na horskou dovolenou

14. října 2009 | 05:00

Připadá vám, že od vaší poslední lyžařské dovolené uplynulo snad celé století? Chodíte si občas do skříně pohladit svoje přezkáče a potají doufáte, že po pěkně vydařeném létu nastane neméně vydařená zima?

Co kdyby jste si našli nějaký čas na hledání toho nejhezčího zimního střediska, plného sjezdovek? Jestli se kromě těch českých svahů hodláte poohlédnout i po těch v sousedním Rakousku nebo Německu, nabízí Blesk pohled i na jejich ceny.

Ceny skipasů
Autor: Zdroj: www.lyzovani.cz

Předloni, před nástupem krize, začali i čeští lyžaři jezdit stále více do zahraničních hor. Krize je vrátila zpátky do front u českých sjezdovek. Zastavení zájmu o cizinu se očekává i letos. „Jen co krize skončí, vrátí se i čeští turisté například do Rakouska – nejen pro lepší sněhové podmínky, ale také lepší doplňkové služby,“ říká Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří.

Na své si tu přijdou i snowboardisté.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co se týče tuzemské zimní dovolené, téměř polovinu tráví Češi pouze ve dvou krajích: Královéhradeckém (24 %) a Libereckém (17 %), tedy v Krkonoších a Jizerských horách.

Nejpopulárnější českou destinací v zahraničí je jednoznačně Rakousko, následuje Itálie a Francie.

V Rakousku jsme z hlediska počtu turistů již na 4. místě. Průměrná délka pobytu našich lyžařů na zahraniční zimní dovolené je nejdelší ve Francii (7 nocí), pak v Itálii (6 nocí) a nejkratší v Rakousku (3 noci) tam se totiž jezdí často jen na prodloužené víkendy. Češi tráví nejčastěji dovolenou na horách v únoru (45 %), důvodem jsou školní prázdniny. 85 % Čechů směřuje na lyžařské pobyty vlastním autem.


Letadlem za sněhem? Žádný problém!

Rádi byste vyzkoušeli sjezdovky ve Francii a Itálii, ale nechce se vám absolvovat tak dalekou cestu autem nebo autobusem? Tak leťte! Cestovní kancelář Fischer letos jako první cestovka u nás zavedla pohodlnou leteckou dopravu z Prahy do Ženevy. „Můžete tak během několika hodin stát na vrcholcích Alp a užívat si sněhu, slunce a zimních sportů,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Dan Plovajko. Například za sedmidenní letecký zájezd do Francie, do zimního střediska Les Trois Vallées, do tříhvězdičkové rezidence bez stravy zaplatíte za jednu dospělou osobu 12 690 Kč. V ceně je skipas na 6 dní, letecká doprava Praha-Ženeva-Praha a transfer z letiště.


Na hory s cestovkou?

Pokud svěříte svou dovolenou cestovní kanceláři, a proto hledáte v katalozích, měla by vás zajímat nejen výsledná cena, ale i kvalita lyžařského areálu:
❄ velikost areálu, tzn. celková délka sjezdovek v kilometrech a nadmořská výška
❄ možnost volnočasových aktivit, např. bazén, kluziště na bruslení
❄ vzdálenost sjezdovky od ubytovacího zařízení
❄ zdali je u pobytu skipas v ceně či nikoliv


Jak si stojí naše hory v konkurenci zahraničních?

Lyžařské areály v našich horách nejde příliš srovnávat s těmi zahraničními. Pokud se podíváte do tabulky, lze mnohé odhadnout i z délky sjezdovek a počtu vleků. Podle porovnání cen a kilometrů sjezdovek vychází lépe dražší Rakousko, kde je nabízeno mnohonásobně více. Porovnáme-li třeba Špindlerův Mlýn s 24 km sjezdovek za 700 Kč a Saalbach s 200 km za 1053 Kč (40,50 eur), tak srovnáváme nesrovnatelné. A to neposuzujeme kolik minut na lanovku se čeká ve Špindlu a kolik v Saalbachu, či kde se na sjezdovkách vyskytuje více lidí. Například celosezonní skipas na Klínovci s 10 km sjezdovek za 6990 Kč srovnejte s rakouským Nassfeldem se 110 km, kde nabízejí skipas na sezonu za 340 eur, v přepočtu 8840 Kč...


Lyžování v Česku versus v zahraničí

Česko
+na hory pojedete nejvýš pár hodin
+nebudete se potýkat s jazykovou bariérou
+platit budete v korunách
+jídlo i ubytování je levnější
-krátké tratě
-fronty u vleků
-těžko seženete ubytování na poslední chvíli

Zahraničí
+rozmanité a dlouhé sjezdovky
+žádné fronty u vleků a nacpané sjezdovky
+rozmanité možnosti občerstvení
-delší cesta
-dražší ubytování a strava
-nutnost mít s sebou finanční rezervu pro nečekaná vydání
-dražší lékařské pojištění


Tipy

Pro běžkaře: Rakousko, Seefeld: je to výše položená oblast (1200–1500 m. n. m.) s perfektními podmínkami pro běžkaře. 150 km tratí pro klasické běžkování a přes 100 km na bruslení (na běžkách). Česká fotbalová reprezentace tam mívala soustředění před zápasy. Ramsau am Dachstein. I tady najdou 150 km tras pro klasiku a 70 km na bruslení.

Pro Freestyl: Itálie, Val di Sole: během Free Ski týdnů návštěvník platí pouze ubytování a skipas má zdarma. Dále nabízejí různé vánoční a velikonoční balíčky. Val di Sole je v překladu Údolí slunce, většinu roku je v oblasti krásné počasí.


Alpská školička pro nejmenší vyučuje česky!

Když už pojedete na lyže do Rakouska, určitě si to budete chtít užít. Ale co když váš nejmenší potomek ještě nelyžuje a vám hrozí, že s ním budete muset běhat celý den na mírném svahu, učit ho prvním lyžařským dovednostem a nahrazovat mu vlek? Tak i na to některé cestovní kanceláře myslí.

Nemusíte se bát jazykové bariéry. V téhle rakouské lyžařské školičce v Zllertalu vyučují čeští instruktoři a o děti se postarají denně 4 hodiny včetně oběda
Autor: CK Zlíntour Trips

„Provozujeme dětskou lyžařskou školičku v rakouském Zillertalu s českými instruktory a zájem ze strany rodičů je veliký,“ říká Dita Kovačičová ze zlínské cestovní kanceláře. „Vyučujeme děti od 3 let, po dohodě i mladší, úplné začátečníky i pokročilé. Rodiče nám mohou dítě svěřit na celou čtyřhodinovou výuku. A sami se mohou bez omezení věnovat lyžování. Jenom upozorňuji, že dítě musí mít povinně přilbu,“ dodává Kovačičová.

Autor: Renata Vyšínová
Video se připravuje ...