Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Oblékněte okna!

4. září 2008 | 11:17

Chcete zatemnit ložnici? A naopak pokoj směrovaný na sever rozjasnit? Všechno závisí jenom na správné volbě závěsů!

Aby dovnitř neproniklo světlo
Nejběžnějším materiálem, který nepropustí světlo, jsou žakárové látky. Dostanete je v různých vyhotoveních, jako je vlna, hedvábí, polyester nebo smíšená vlákna. Tlumí nejen světlo, ale i zvuky. Jsou-li podšité, pak se touto všitou vložkou zvyšuje jejich objem, a tím i schopnost tlumit vlivy z venkovního prostředí. Pokud ale podšitý závěs nechcete, zvolte závěs oboustranný, který je silnější a lze ho použít z rubové i lícové strany.

Na sever volte veselé barvy
Severně orientované pokoje jsou tmavé. Nechcete, aby ten váš byl kvůli závěsům ještě temnější, a přitom si nepřejete, aby vám bylo vidět do oken? Žlutá barva vaši ložnici prosvětlí a zároveň vás uchrání před zvědavými pohledy sousedů. Tento problém mohou vyřešit i vertikální žaluzie, které si nastavíte přesně podle svých požadavků.

Ochrana počítače
Nejlépe uděláte, když monitor počítače umístíte bokem k oknu. Průsvitná záclona je nejlepší volbou – dobře cloní, ale nebrání ve výhledu. Více možností však poskytují žaluzie, ať už vertikální, nebo horizontální. Stíní a propouštějí světlo přesně podle vašeho vkusu a také intenzity světla.

Lesklé materiály
Pokud vám do místností proniká jen málo světla, měla byste pro svá okna zvolit nový kabátek z lesklého materiálu, aby se i to malé množství světla odráželo do místnosti. Tímto způsobem pokoj trochu prosvětlíte. Nejvhodnějšími materiály jsou satén, umělé vlákno nebo hedvábí, záleží jen na vašem vkusu a množství financí, které budete ochotná za materiál vydat. Také látky, které jsou protkané lurexovými vlákny, mají rozjasňující efekt, který místnost prozáří.

Látkové rolety
Hotovým uměleckým kouskem jsou plošné látkové rolety. Jsou perfektní především pro malé místnosti. Neuberou vám ani kousek z prostoru. Nemačkají se a opticky vyvolávají pocit, že i malý pokoj je dostatečně prostorný. Sehnat je můžete v různých pestrobarevných vyhotoveních.

Autor: bm, ola, duš
Související články
Video se připravuje ...