Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zářivě čisté nádobí

Se špinavým porcelánem si poradí ocet.
28. srpna 2008 | 11:28

Už vás unavuje neustálé drhnutí připálených hrnců a přismažených pánví? S našimi radami je umyjete mnohem rychleji, a navíc bez velké námahy.

Jde to i bez leštění
Nádobí a skleničky získají lesk i bez sušení a leštění. Po vyjmutí z očistné koupele je položte na mřížku, nechte okapat a volně uschnout. Zvlhčující látky obsažené v čisticím prostředku snižující povrchové napětí vody, takže po ní nezůstane ani stopa. Pokud i přesto chcete skleničky přeleštit, použijte utěrky z mikrovlákna. Dodají nádobí nádherný lesk.

Zázračná síla octa
Kartáček nebo houbička odstraňují skvrny spolehlivě. Špinavý porcelán s nimi ale nedrhněte, nebo vám na něm zůstanou rýhy a zničíte jeho lesk. Šálky, příbory a talíře namočte na noc do octové vody a ráno důkladně opláchněte v teplé vodě.

Pomůže kypřicí prášek
Dřevěné kuchyňské nádobí se běžným způsobem dokonale neumyje. Vařečky a kvedlačky namočte na pár hodin do mísy s vodou, ve které rozmícháte prášek do pečiva. Stejně tak namočte přes noc do tohoto roztoku zaschlé hrnce. Ráno je pak vydrhněte drátěnkou.

Se špinavým porcelánem si poradí ocet.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Teflon si žádá zvláštní péči
Na nádobí s teflonovým povrchem drátěnkou nebo agresivní čisticí prostředky nepoužívejte. Poškrábala byste ho a úplně zničila. Teflonové nádobí proto naplňte vodou a nechte ji vařit tak dlouho, dokud se zaschlá špína neuvolní.

Méně je někdy více
Nejdůležitější rada pro začátek – použití velkého množství čistícího prostředku neznamená, že špínu odstraníte lépe. Ba naopak! Pěna, kterou velké množství přípravku vytvoří, zanechává na hrncích a porcelánu šmouhy. Už naše babičky věděly, že nejlepší je nejprve umýt veškeré skleněné nádobí. Použijte na něj jemný hadřík. Silné zabarvení od kávy či čaje v hrncích a konvicích dokonale odstraníte obyčejnou kuchyňskou solí.

Autor: bm, ola, duš
Související články
Video se připravuje ...