Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Péče o vysavač

Při vysávání se line z vašeho luxu nepříjemný pach? To znamená, že už jste měla dávno vyměnit pytlík!
19. srpna 2008 | 11:23

Váš starý dobrý vysavač už dosloužil a vy jste byli nuceni pořídit si nový? Když se o něj budete správně starat, nemusíte za rok vyhazovat peníze za nový.

Všechno vyměňte včas
Při vysávání se line z vašeho luxu nepříjemný pach? To znamená, že už jste měla dávno vyměnit pytlík! Plný sáček nejenže odebírá vašemu přístroji sílu, ale i ta nejdrobnější špína se přes miniaturní póry dostane zpět do vzduchu. Proto při běžném užívání vysavače měňte pytlík alespoň jednou do měsíce.

Důležité: V žádném případě nerozstříhávejte a nevyprazdňujte už použitý sáček, abyste jej mohla znovu použít, protože ve starém pytlíku se velmi rychle šíří zárodky bakterií.

Vysávací hlavici udržujte v čistotě
Velké chuchvalce prachu se usazují i na vysávací hlavici vašeho luxu. Nejsnáze je odstraníte, když hlavici oddělíte od hadice vysajete ji. Nezapomeňte také na kolečka, ta omývejte vlhkým hadrem.

Při vysávání se line z vašeho luxu nepříjemný pach? To znamená, že už jste měla dávno vyměnit pytlík!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nezapomeňte vyměnit filtr
I vzduchový filtr, který pohlcuje malé částečky prachu, a ochranný filtr motoru, byste měla pravidelně čistit a měnit, a to minimálně každé dva roky.

Vyzkoušejte trubku a hadici
Zdá se vám, že váš vysavač vydává podivné zvuky? V tomto případě je zřejmě ucpaná trubka nebo hadice. Velmi snadno a bez povšimnutí totiž můžete vysát korkové zátky nebo jiné "narušitele", které brání vysavači využít jeho plnou sílu. Abyste problém odstranila, oddělte vysávací hlavici, hadici a nástavnou trubku. Vezměte do ruky koště a násadu prostrčte hadicí vysavače. Nežádoucích předmětů se tak jednoduše zbavíte.

Jde to i bez sáčků
Pokud musíte přece jen koupit nový vysavač, zkuste tzv. cyklónové luxy bez prachových sáčků, které jsou v posledních letech velmi oblíbené. Navíc ještě ušetříte, protože nebudete muset dokupovat nové sáčky. Navíc u těchto vysavačů neklesá sací schopnost s přibývajícím smetím v útrobách luxu.

Autor: bm, ola, duš
Související články
Video se připravuje ...