Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Koupelna jako chameleon

14. srpna 2008 | 11:17

Toužíte po radikální změně, ale o renovaci koupelny zatím neuvažujete? Stačí málo – vymalovat výraznějšími tóny. A pak už své dílo jen korunovat doplňky.

Na fotografiích jedné koupelny vám chceme ukázat, jak se díky barevným stěnám proměnila. Kdo chce jít opravdu do detailu, může tomu samozřejmě přizpůsobit i nové nátěry oken nebo dekorativní obklad umyvadla. Na razantní výměnu dlaždic příliš nespěchejte – zatímco vymalovat můžete pomalu každý rok jinak, obklady a dlažbu si pořizujete na dlouhá léta.

Jako fialky

Výrazné barvy už bylo dost, stejně nepřehlédnutelnými doplňky byste původní záměr přehlušili. Proto je volte v bílé nebo v neutrálních přírodních tonech ladících s nábytkem. Čtenářky ale určitě nešlápnou vedle s jemně růžovou, ať už na županu, pantoflích, ručníkách a žínkách, nebo úplně jednoduše v podobě mýdel – kupte si několik stejně barevných, poskládejte je na sebe a převažte stužkou. A komu jedna vůně nestačí, vedle na misku si nasype levandulové pot-pouri.

Jako nebe

Marná sláva, modrá barva do koupelny patří snad v jakékoliv podobě. Když se však rozhodnete pro sytý odstín tmavé modři, byť na jediné stěně, další varianty této barvy volte opravdu obezřetně na malých doplňcích: zátce do vany, dávkovači mýdla, věšáčcích na ručníky, držáku dentální nitě, kartáčku, manikúře… . S ohledem na nábytek, závěsy a dlažbu je vhodné občas je kombinovat se žlutou barvou.

Jako slunce

Tóny žluté, oranžové a cihlové evokují dojem tepla, i když je venku pod nulou. Kdo má rád přírodní materiály, pořídí si sedací lavici s úložnými ratanovými koši nebo aspoň košíčky na kosmetiku, hřeben a zrcátko. Do větších koupelen se hodí i lampa (její tlumená zář při relaxaci ve vaně bude příjemnější než centrální osvětlení) a každý využije praktické sedátko, které padne na míru jednomu z rohů vany a šikovný čtenář ho jistě zvládne vyrobit sám. Když se nebudete sprchovat, poslouží jako další plocha na odkládání.

Autor: Marcela Škardová
Související články
Video se připravuje ...