Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabraňte přehřátí bytu

V bytech i kancelářích směřovaných na jih bývá v létě nepříjemné horko.
1. července 2008 | 12:18

"Bydlím ve vyšším patře zatepleného panelového domu, byt směřuje na jih a v létě je tu hrozné horko," postěžoval si nám Aleš Kopřiva z Prahy a navázal dotazem, zda by si neměl pořídit protisluneční fólie.

Na to, zda protisluneční fólie opravdu plně nahradí kovové nebo dřevěné předokenní rolety, jsme se zeptali Ladislava Lojky, který zastupuje firmu Profolie.cz.

"Přehřívání interiérů jsou vystaveny všechny byty situované na jih, není to jen problém panelových domů. Doporučujeme instalovat z venkovní strany okna externí protisluneční fólii. Proč zvenčí? Kovová vrstva na fólii má za úkol odrazit sluneční záření ještě před tím, než se prohřejí skla. To je hlavní rozdíl oproti jakémukoli typu žaluzií, které sluneční energii neodrážejí, nýbrž vstřebávají a její přenos do interiéru tak pouze zpomalují.

V bytech i kancelářích směřovaných na jih bývá v létě nepříjemné horko.
Autor: Profolie.cz

Externí protisluneční fólie se instalují většinou na dvojitá izolační skla. Na jednoduchá nebo špaletová, případně dvojitá rozebíratelná okna, se mohou použít fólie interní se stejným účinkem. Výkonné fólie dokážou snížit prostup tepla až o 80 procent. Navíc všechny fólie jsou vybavené účinnými UV filtry, takže zabraňují blednutí nábytku a textilií v interiéru. Obecně platí: čím tmavší fólie, tím vyšší protisluneční účinek. Nejpoužívanější jsou stříbrné a barevně neutrální fólie. Pokud je hlavním cílem snížení a udržení teploty v místnosti na přijatelné úrovni, protisluneční fólie plně nahradí rolety. Díky své reflexi jsou v tomto případě dokonce vhodnější než rolety nebo žaluzie. Metr čtvereční fólie i s instalací vás vyjde zhruba na 750 Kč."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...