Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malá, ale naše

4. června 2008 | 10:06

Říká se, že malé děti jsou malé starosti, velké děti velké starosti. Jenže s malou koupelnou bývají starosti velké. Jak ji zařídit, abyste se v ní cítili dobře?

Mít více místa v koupelně znamená zúžit úkoly, které bude plnit. Například ponechte na jejích bedrech pouze mytí, nikoli i praní. Zkuste pračku přemístit jako vestavbu do kuchyně, nebo do komory, kde vytvoříte pracovní koupelnu i úklidovou místnost, případně do předsíně, tam ji zakryjí posuvné dveře. Nejde to, takže pračka musí zůstat v koupelně? Pak aspoň volte mělké modely s hloubkou 40 cm. Většinou totiž vypadají i působí lépe než pračky úzké (45 cm), ale hlubší (60 cm).

Než začnete bojovat s umístěním a výběrem zařízení, zkuste také, zda by nešly posunout příčky. Dobře funguje volný přechod do ložnice, jen s použitím části příčky, zato bez dveří. Pro mladé domácnosti, ale také pro méně mobilní osoby je to skvělé řešení!

Barva a světlo

Do malých koupelen patří světlé barvy, které ji opticky zvětší. Často se nedoporučují příliš velké formáty, a to kvůli velkému rastru spár, který zdůrazňuje malý prostor. Jenže pokud zvolíte kalibrované obklady, kde je spára minimální nebo téměř žádná, klidně si velký formát dopřejte, bude vypadat výborně a obkládané plochy sjednotí. Provzdušnění prostoru prospějí zmíněné světlé barvy doplněné listelami. Podle Marka Vráblíka, šéfdesignéra firmy RAKO, vertikálně umístěné listely a formáty obkladů působí dynamicky, kdežto obkladačky a listely použité horizontálně uklidňují.

Běžně užívaným zvětšovacím trikem je velké zrcadlo, pokud se v něm odráží volný prostor nebo průhled do další části bytu, nikoliv poličky přeplněné věcmi, koš na prádlo přetékající svršky… Nežádoucí úložné prostory, které by mohly být v zrcadle vidět, uzavřete barevně neutrálními dvířky nebo je umístěte ke stropu.

Další možnost optického zvětšení? Pořiďte si stěnu nebo její části z luxfer, kterými může přicházet světlo. Pozor, vyrábějí se i z plastu, takže se nemusíte bát vyšší hmotnosti. Sklo se však hodí i na vybavení koupelny, hlavně na police.

Měli byste vědět

* V menších koupelnách nebo na toaletách s nízkým stropem jsou ideální barevně výraznější svislé lemy, které vytvoří dojem výšky. V protáhlých místnostech mají úzké pruhy směřovat horizontálně, aby se prostor opticky rozšířil.

* Mozaiky hlavně ve světlých barvách zaoblí hrany u podezdívky vany nebo kolem umyvadla a malý prostor zútulní.

* Máte mini koupelnu včetně toalety? Dnes už existují záchody vybavené systémem odvádějícím nežádoucí pachy (například Pur Air od Villeroy a Boch stojí kolem 10 000 Kč).

Pověsit, postavit…

Pro malé koupelny je ideální závěsná keramika i nábytek subtilních tvarů. Prima řešení nabízí zapuštění skříněk nebo polic do zdi, protože nábytek volně stojící vytváří stín a pocit nepříjemně zaplněného prostoru. U rekonstrukce ze sádrokartonu takový nábytek "postaví" řemeslník a ještě ušetříte. Ve starých domech lze využít tloušťky zdí a nechat si udělat niky – skvělé nad vanou i ve sprchovém koutu.

Jaké jsou minimální rozměry sprchového kout?
Aspoň 90x90 centrimetrů!

K největším zařizovacím předmětům patří vana. A než mít maličkou o délce 120 až 140 cm, to už si raději dopřát maxi sprchový kout právě s těmito rozměry. Ovšem i když počítáte s každým centimetrem, dejte si pozor, abyste si nepořídili miniaturní sprchu 65x65 nebo 70x70 cm! V takovém prostoru se pohodlně neumyjete, spíše se opaříte (stačí jemně "drcnout" do pákové baterie). Proto se také do sprchových koutů doporučují termostatické baterie, kde podobné nebezpečí nehrozí. Sprchový kout by měl mít alespoň 90x90 cm.

Hurá do vany
Ani majitelé malé koupelny se nemusejí vzdát relaxace v horizontální poloze, pokud si vyberou "úsporný" model asymetrického tvaru – u nohou zůstává jen prostor na vaše končetiny, u ramen pak klasická šířka kolem 70 cm. A kdo nerad běhá po obchodech, tomu přijde vhod šikovný návod pro malou koupelnu, který pod názvem Be Happy nabízí RAVAK. V tomto případě se vtipně vyřešilo umístění umyvadla nad vanu, aniž by se člověk musel k umyvadlu naklánět právě přes vanu o rozměrech 150 (160/170)x75 cm. Jednotlivé prvky koupelny Be Happy využívají každý centimetr a je jen na vás, zda si dopřejete vanu se zástěnou, anebo sprchový kout, a k tomu umyvadlo, vodovodní baterie, zrcadlová skříňka…

Praktická rada pro každého, ať si koupíte vanu kdekoliv: pořiďte si k ní kvalitní zástěnu z bezpečnostního skla, nejlépe skládací, a dohlédněte na to, aby měla vana rovné dno v místech, kde budete stát při sprchování.

Autor: Pavla Jirásková
Klíčová slova: hobby;blh;bydlení;koupelna;
Související články
Video se připravuje ...