Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když se koupelna obléká

28. května 2008 | 09:07

Zatímco móda v oblečení se mění takřka každý rok, s koupelnami je to jiné. Nové trendy se prosazují spíš na dva až tři roky, ale hlavně: koupelnu si zařizujete jednou nebo dvakrát za život. Takže s rozvahou!

Hit posledních let?

Velké formáty kombinované s mozaikou, ústup od dekorů po celé ploše, strukturované povrchy, minimálně spár, takzvané tapetové efekty a napodobování jiných materiálů, zejména textilu, dřeva i kovu. Jednotlivé trendy na sebe navazují – velké formáty (až do rozměrů 120x120 cm!) logicky snižují množství spár. Kalibrované obklady navíc umožňují pokládku "nasraz", což oceníte zejména na podlaze. Minimum spár znamená celistvější vzhled, jednodušší úklid, ale i zvýšení nebezpečí uklouznutí – spáry na podlaze fungují jako ochrana proti uklouznutí. Ovšem to se zase řeší protiskluznou úpravou dlažby.

Začíná se od podlahy

V dlažbě převažují zejména slinuté (téměř nenasákavé) materiály, protože jsou mimořádně tvrdé, pevné, otěruvzdorné a odolné vůči kyselinám. Přednost dostává hlavně kalibrované provedení a velké formáty – běžně už 30x60, 45x45 nebo 60x60 cm - protože se omezí množství spár a pak jejich čištění.

Jaké dlaždice patří k nejmódnějším? Především ty, které evokují přírodní kámen, dřevo, koberce a kovové desky. Čtete správně! Dlažba získává mimikry, které při prvním (a často ani při druhém) pohledu neodhalíte. Napodobuje dřevěná prkna s typickým profilováním, hebký, jakoby lehce prošlapaný perský koberec, hladký povrch kovového plátu, jemný pískovec…

Minimalistické kamenné struktury v šedých odstínech vyhovují moderním interiérům, kde koupelna volně přechází v obytnou část. Některé dlažby se dokonce svým vzhledem blíží cementu.

Proč se designéři odkládnějí od tradičního vzhledu? Dlaždice totiž mají kromě módního trendu především sjednotit podlahovou krytinu koupelny s dalšími obytnými místnostmi a pak také zateplit interiér – to se týká hlavně dekorů dřeva nebo koberců. Přes jejich strukturovaný povrch nemusíte mít obavu, že by se úklid zkomplikoval, někteří výrobci navíc používají speciální úpravy, při kterých se povrch keramiky uzavírá už při výrobě (slinutá dlažba opravdu odolá skvrnám a špíně, snadno se čistí a udržuje).

Tip pro vás

Zkuste velké jednobarevné formáty doplnit o plochu připomínající tapetu nebo "sloup", které oživí prostor koupelny. Fungují pak trochu jako obraz v interiéru. Některé firmy tyto "obrazy" nabízejí v podobě kompletu 3 až 4 obkladaček.

Obklady jako textil i tapeta

Při pohledu do nových koupelen vidíte, že klasické obkladačky se zvětšují stejně jako dlažba – formáty 25x45, 45x45 i 30x60 cm nejsou výjimečné. V barvách dominují odstíny hnědé – od slonové kosti až po temně hnědou. Aktuální jsou také kombinace bílé a černé, i když často jde o různé lomené odstíny. Další skupinu lze označit jako pastelové barvy, nejčastěji se potkáte s růžovou a zelenou. Poslední část barevné škály tvoří lomené barvy doplněné výraznými akcenty. Příklad? Velkoformátové dlaždice v neutrálním odstínu "rozsvěcuje" výrazný pás drobné mozaiky (1x1 cm), který září třpytkami nebo perleťovými efekty.

Když nátěry, tak omyvatelné

Každý netouží mít v koupelně obklady od podlahy až ke stropu a pak přichází ke slovu štětec a barva. Dejte přednost omyvatelným nátěrům, které se hodí i do tohoto vlhkého prostředí, protože jsou prodyšné. Nabízejí je snad všichni výrobci. Do koupelen se doporučuje například Primalex Fortissimo, který nabízí vysokou bělost a výbornou kryvost a přitom je paropropustný. Používá se jak na omítky, tak na sádrokarton. A když se zeď ušpiní? Pomůžete si vlhkým hadříkem, a to bez obav, že byste nátěr poškodili. Tip pro milovníky barev – tento nátěr lze s některým z tónovacích přípravků proměnit v pastelový odstín.

Další trend? Například z listel (dlaždiček vytvářejících pruh mezi dlaždicemi) doplňující, nikoli zdobný prvek. Objevuje se hodně zlata (koupelny vůbec inklinují k luxusnímu charakteru), které se používá jak na mozaikách, tak u tradičních obkladaček a u výrazných dekorů. se stává

Pro soudobé obklady je typický i textilní charakter, ať už jde o strukturu, motivy nebo dekory. Střídá se také mat a lesk. Velmi výrazný je podíl obkladaček s listrovaným povrchem. Pod tímto pojmem se skrývají obklady, na kterých je další vrstva, například v podobě velkých tapetových vzorů – stejně jako jejich vinylové kolegyně představují hit poslední doby.

Ovšem než se rozhodnete pro novou koupelnu, mějte na paměti slova odborníků – výrazné vzory použité na všech stěnách se za pár let okoukají. Proto se mnohdy jednobarevný prostor ozvláštňuje například květinovými dekory, ale také pruhy, geometrickými motivy a kobercovými vzory. Nechybějí ani dekory z mozaiky připomínající orientální lázně.

Autor: Pavla Jirásková
Související články
Video se připravuje ...