Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stěhování není zadarmo

Říká se, že než malovat, je lepší se přestěhovat, a než se stěhovat, je lepší vyhořet.
26. května 2008 | 16:06

Rozhodli jste se vyměnit byt? Postavili jste dům? Možná jste získali práci v zahraničí, a tak vás čeká opravdu daleké stěhování. Na všechny tyto případy jsou specializované firmy připravené.

Říká se, že než malovat, je lepší se přestěhovat, a než se stěhovat, je lepší vyhořet. Jaký kousek moudra si z tohoto úsloví můžete vzít? Stěhování je příležitost oddělit věci praktické a citové, bez kterých by se vám špatně žilo, od těch, které mohou nenávratně zmizet v bazaru nebo v kontejneru.

Co zvládnete sami

Určitě si nepřejete, abyste místo jídelního servisu v novém bydlišti vytahovali z krabic střepy nebo aby lednička přemísťovaná ve špatné poloze odmítla dále sloužit. Každá věc si zkrátka zaslouží správné zapakování. Rozhodně byste si všechno měli roztřídit tak, abyste později pohodlně vytahovali kus po kusu a ukládali rovnou na místo, které máte předem naplánované. Podobné promyšlené rozložení věcí na hromádky, kde bude pohromadě, co k sobě patří, za vás nikdo neudělá. Na všechno další si už ale můžete objednat pomoc.

Výběr firmy

Už jen telefonní seznam nebo internet nabídne mnoho stěhovacích firem. Protože jde o váš majetek, neobjednávejte jen podle toho, že někdo slibuje nízkou cenu. Stojí za to oslovit několik firem a udělat si soukromé výběrové řízení. Seriozní společnost totiž nenabízí jen hodinovou sazbu za „nosiče břemen“ a využití auta. A protože každý z nás má jiné množství věcí, nespokojí se příjemce zakázky ani s tím, že mu řeknete, že máte 2+1 ve druhém patře bez výtahu a stěhujete se do 2+1 ve čtvrtém patře s výtahem. Už sám výtah je důležitý, protože musíte rozlišit osobní, kam se vejdou jen lehčí věci, a nákladní, kde odstěhujete i nábytek. Ale to není všechno. Pro zadání objednávky je tak nejlepší domluvit se s firmou, že vás její zaměstnanec navštíví, na všechno se podívá a až pak vám předloží přesnou kalkulaci.

Odborník doporučuje

"Některé autodopravy nabízejí nízkou hodinovou sazbu, a tím se snaží nalákat klienty. Jenomže podnik, který zaměstnává zkušené a šikovné lidi, vám stejnou službu provede za kratší dobu, takže v konečném efektu vás to vyjde levněji. Porovnejte: jedna firma provede zakázku za 15 hodin v sazbě 600 Kč za hodinu, druhá, s lépe placenými a kvalifikovanými zaměstnanci, má sice z těchto důvodů sazbu 800 Kč za hodinu, ale práci zvládne za 10 hodin. Místo 9000 Kč takzvaně levnější firmě zaplatíte 8000 Kč té "dražší", navíc vám odpadnou nepříjemnosti s neodborným zacházením s vaším majetkem a jeho poškozením," vysvětluje Jan Soukop, majitel firmy Technické služby Soukop z Brna."Každou zakázku je potřeba spočítat individuálně," dodává."Internetové předběžné kalkulačky vám nezohlední všechny faktory a nemohou být proto přesné."












Co můžete požadovat

Základem je přistavení dostatečně velkého nákladního auta s řidičem. Pokud potřebujete hodně šetřit a máte na starém i novém místě k dispozici pár šikovných silných kamarádů, vše si sami zabalíte, podle pokynů šoféra do auta naložíte a nakonec zase vyložíte. A když neplánujete přenášet nic těžkého? Pak potřebujete podle množství věcí jednoho až tři muže, kteří auto naloží a vyloží. Určitě to využijte všude, kde je potřeba vytočit se třeba s velkou skříní na schodišti. Zkušenost je v tomto směru neocenitelná – tam, kde byste se prostě nehnuli, si šikovní stěhováci poradí a ani neškrábnou o zeď.

Základem je přistavení dostatečně velkého nákladního auta s řidičem.
Autor: archiv firmy Kosárek

Nechce se vám ani balit?

Profesionální firmy nabízejí buď dodání obalového materiálu – krabic, plastových přepravek, fólií a lepicích pásek na obalení nábytku –, nebo si ho přivezou a všechno vám do něj spakují. Součástí nabízených služeb může být i rozložení a opětovné sestavení skříně nebo transport těžkých i problematických břemen (pianina a křídla, starožitnosti, obrazy…).

A co vám dává záruku? Především pojištění: firma za vaše věci musí ručit po celou dobu sjednané služby a v dostatečné výši (pojistka uzavřená na 200 000 Kč určitě nestačí, rozumné jsou od milionu výš). Také není špatné podívat se na internetové stránky, kde u dobrých podniků najdete reference dřívějších zákazníků.


 

Autor: Gabriela Koulová
Klíčová slova: bydlení;stěhování;
Související články
Video se připravuje ...