Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co víte a nevíte o liliích?

21. března 2008 | 09:30

Lilie tvoří početně velice bohatou skupinu rostlin. Díky jejich výrazné vůni a široké škále barev patří k velmi oblíbeným květinám.

Tvar květů, nepřeberná škála barev a výrazná vůně už dávno katapultovaly lilie mezi velmi oblíbené rostliny.

Patříte také k jejich příznivcům?

Lilie tvoří početně velmi bohatou skupinu rostlin, a přestože neexistuje obecně platný návod pro všechny druhy, některé znaky mají lilie společné. Vyžadují živnou a dobře propustnou půdu (podobně jako tulipány), nesnášejí čerstvý chlévský hnůj, velké sucho a přímé slunce. Od podzimu do jara jim škodí i přílišná vlhkost. Po nakypření uvítají v půdě příměsi, například kokosové vlákno, zetlelé listí, kůru a kousky větviček. Protože jim schází ochranná slupka na cibuli (jako mají tulipány, hyacinty nebo narcisy), nenechte je při výsadbě volně odkryté. Kořeny a spodní část stonku potřebují na záhoně stín a částečný chlad.

Lilie patří mezi oblíbené květiny
Autor: Botanická zahrada hl. m. Praky v Troji, HORTIservis


Co liliím vyhovuje?

Nastýlka rašelinou nebo drcenou štěpkou, chráněné stanoviště a hnojení rohovinou. Vhodná jsou i minerální hnojiva, vybírejte je s ohledem na pH půdy. Choulostivé druhy nastelte před zimou rašelinou, agrotextilie ochrání rašící rostliny zjara.

Nestihla jste podzimní výsadbu?

Na jaře můžete vysadit zaschlé cibule s redukovanými kořeny. Před výsadbou je nechte půl dne (nejdéle den) nasáknout na misce vodou. Sázejte je asi na hloubku rýče, nad cibule přidejte rašelinu nebo živný substrát a zalévejte jen za delšího sucha (nikdy ne na listy!). Lilie se přesazují po 3-5 letech na místo, kde jste je předchozí 4 roky nepěstovala. Střídání místa je důležité i s ohledem na možné šíření plísňových onemocnění.

My doporučujeme, vy vybíráte

Původní druhy vystřídaly hybridní odrůdy určené do zahrad. Chcete hezké květy, ale raději bez vůně? Pomocné pravidlo při výběru zní: méně voní odrůdy s miskovitými květy, trubkovité lilie voní více a hodně aromatické jsou orienpety (patří k novinkám) i orientální hybridy. Mezi lilie bez vůně lze zařadit zástupce asijských hybridů, nevoní rovněž většina longifl orum hybridů. Nebo byste si raději pořídila květiny, které nechutnají hlodavcům a hmyzu? Kupte si otužilou Lilium henryi. Ale pozor - má ráda vápenitou půdu, stejně jako lilie bělostná (Lilium candidum). Ovšem ani majitelé terasy nebo balkonu nepřijdou zkrátka, do nádob se hodí zakrslé asijské nebo orientální hybridy.


Odborník radí Pěstitelka ing. Marie Slavíková doporučuje, abyste si při nákupu ověřila, zda cibule lilie není změklá. Také nekupujte cibule otlučené, poškozené nebo s ulomenými šupinami. Na cibuli by mělo být aspoň několik živých kořínků (ty bez kořínků neberte!). Nikdy si nepořizujte rostlinu, která už hodně raší. A nezapomeňte: Cibule zabalené ve směsi rašeliny a pilin mají lepší podmínky k přechování.

 

Autor: abl
Klíčová slova: lilie
Související články
Video se připravuje ...