Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Koupelna v novém

6. února 2008 | 09:45

Většina z nás tráví v koupelně nejméně půl hodiny denně. To už je dost dobrý důvod, abychom z ní vytvořili příjemné a bezpečné místo.

Kluzká podlaha, ostré hrany nábytku a nekryté zásuvky elektrického vedení mohou v koupelně způsobit vážné úrazy. Abyste tomu předešla, dbejte na to, že koupelna má být nejen atraktivním místem vašeho domova, ale také oázou čistoty a bezpečí. Z hlediska bezpečnosti všech členů domácnosti se vyplatí dodržovat následující pravidla: 1. Člověk, který v koupelně upadne, může svým tělem zatarasit dveře. Proto se dveře koupelny otevírají vždycky ven! 2. Elektrické zásuvky by měly být co nejvýše, nejlépe blízko zrcadla, a měly by mít bezpečnostní kryt. 3. Všechny elektroinstalační práce si nechte udělat od odborníka, který musí dodržovat bezpečnostní normy. 4. Na podlahu dejte protiskluzné dlaždice, které zabrání i klouzání předložek před vanou nebo sprchovým koutem. 5. Do vany a sprchového koutu také dejte protiskluzné podložky. 6. V koupelně by nikde neměly trčet ostré předměty. 7. Všechny ostré hrany chraňte alespoň plastovými kryty.


JAK NAKUPOVAT DLAŽBU * Nejlevněji nakoupíte u velkoodběratelů, kteří se specializují na obklady. * Vždy se informujte o odolnosti proti otěru a o stupni nasákavosti dlaždic. * Kupte vždy o 10 % materiálu víc, než vám vychází podle teoretických propočtů. * Počítejte s odpadem, s nečekanými i dodatečnými opravami. * Protiskluzná dlažba se používá zejména v koupelně, u bazénu a na schodech. * Malé dlaždice lépe odolávají plošnému zatížení a nepraskají tak často jako ty velké. Co je to litá dlažba? Jde o protiskluznou dlažbu, která se vyrábí za vysokého tlaku z obzvlášť tvrdého materiálu. Má velkou odolnost proti otěru, je velmi stálá proti chemikáliím, má velmi vysokou odolnost proti stárnutí a nepohlcuje vlhkost. Dlažba je mrazuvzdorná a pro své vynikající vlastnosti se dá používat v interiéru i venku. Co se vyplatí porovnávat? * Nasákavost - udává se v procentech. Pro venkovní dlažbu musí být pod 3 %, u litých dlažeb bývá nižší než 0,5 %. * Mrazuvzdornost - její podmínkou je právě nízká nasákavost. Testuje se při teplotách -30°C až +5°C. * Odolnost proti otěru - odolnost proti mechanickému opotřebování se hodnotí stupnicí 1-5, přičemž nejlepší stupeň je 5. Jak v obchodě poznáte protiskluzovou dlažbu? Na obalech výrobků hledejte piktogram bosé nohy a písmena A, B nebo C. Nejúčinnější ,,protiskluz" mají dlaždice označené písmenem C. NĚKOLIK RAD PRO DLOUHOU ŽIVOTNOST * Dlaždice ani obklady by se neměly poškodit. V případě, že prasknou, je nutné je rychle vyměnit, jinak hrozí, že vlhko zničí i zbytek dlažby. * Průběžně kontrolujte kvalitu spár, aby voda nepronikla pod dlažbu. To by znamenalo velké problémy - např. výskyt různých bakterií a hub. * Občas je nutné zkontrolovat kvalitu obkladu i sluchem. Uvolněné dlaždice zní jinak než ty ostatní. * Běžné dlažby a obklady se umývají vodou a saponátem. Lité dlaždice se čistí speciálním čisticím prostředkem vhodným na údržbu právě tohoto typu dlažby. NÁŠ TIP Zbytky cementu a spárovací hmoty, které jsou na čerstvě položených dlaždicích nebo obkladech, stačí včas umýt 5% roztokem octu a opláchnout vodou. BEZPEČNOST PRO DĚTI * Vodovodní baterie by měly mít dětskou pojistku, která chrání děti před opařením. * Svým ratolestem připravte pevnou stoličku pod nohy, aby snáz dosáhly na umyvadlo. * Dejte z jejich dosahu všechny prací prostředky a aviváže.

Související články
Video se připravuje ...