Středa 15. května 2024
Svátek slaví Žofie, zítra Přemysl
Polojasno 23°C

Život v barvičkách

12. února 2008 | 12:12

Jste rozmrzelá a nevíte proč? Omrzely vás už stále stejné stěny? Zkuste vyměnit kulisy! Využijte barev a proměňte svůj domov v místo, kde se budete cítit opravdu dobře

Barvy dokáží zázraky, jen je potřeba vybrat si ty správné. Stěny, koberce, nábytek, látky, dekorace a především jejich barevnost - to všechno rozhoduje o tom, zda se v místnosti cítíte dobře. Barvy ovlivňují každého, aniž by si to uvědomoval. Některé potlačují nervozitu, napomáhají při soustředění, dokáží povzbudit chuť k jídlu. Jiné naopak mají schopnost deprimovat, vyvolat bolest hlavy nebo provokují agresivitu. Odborníci tvrdí, že člověk by se měl obklopovat takovými odstíny, které odrážejí jeho osobnost. Otestujte si, které barvy se k vám hodí. Pamatujte však na to, že v jedné místnosti je ideální použít jen dvě až tři barvy a jejich odstíny, přičemž jedna barva má být dominantní. Pokud se rozhodnete pro neutrálně laděné stěny, doplňte interiér barevnými doplňky a naopak - k barevným stěnám se hodí velmi světlý jednobarevný nábytek. Zařízení, tedy i barevnost každé místnosti závisí na její funkci. Důležité je i to, jak má barva působit a zda má prostor opticky zmenšovat nebo naopak zvětšovat. Neméně významnou roli hraje také světlo. Máte-li v místnosti dostatek denního světla, můžete zvolit i tmavší barvy, ovšem v případě jednoho malého okna o takových raději ani neuvažujte. TEPLÉ VERSUS STUDENÉ Dříve, než se definitivně rozhodnete pro radikální změnu, neuškodí trocha teorie a základních pravidel. Všeobecně platí: Světlé odstíny působí lehce a přátelsky. Vytvářejí dojem dálky, a proto světlé prostory vypadají větší. Tyto odstíny jsou vhodné hlavně do malých bytů a pro lidi, kteří jsou zvyklí na bílé stěny. Tmavé odstíny naopak zmenšují a mohou vytvářet pocit uzavřeného, ohraničeného prostoru. Hodí se do velkorysých obydlí, kde platí - čím tmavší odstín, tím útulněji prostor působí. Studené barvy jsou pasivní, takzvaně redukující, podtrhují účel prostoru a jeho střízlivost. Jsou vhodné do prosluněných prostor a všude tam, kde odpočíváme a relaxujeme. Přepracovaným lidem a těm, kteří trpí poruchami soustředění, chladné odstíny doporučujeme. Teplé barvy jsou prostě pohodové! Vytvářejí klidnou a přívětivou atmosféru. Pokojům situovaným na sever dodají tolik potřebnou útulnost. Pro svůj povzbuzující účinek se hodí tam, kde se v průběhu dne zdržujete nejčastěji. Náš tip: Barevné plochy vyniknou, když je vhodně nasvítíte.


MALÝ LEXIKON BAREV Červená - silná, teplá. Symbolizuje lásku a vášeň, život, temperament. Může však znepokojovat a zvyšovat agresivitu. Není vhodná do ložnice ani do dětského pokoje. Oranžová - ztělesňuje optimismus a radost ze života. Studeným a tmavým prostorům dodá teplo a rozměr. Příliš velké oranžové plochy neúměrně povzbuzují chuť k jídlu! Žlutá - barva slunce, teplá a přátelská. Podporuje kreativitu a napomáhá soustředění. Je ideální do pracoven a učeben, protože stimuluje mozek. Bílá - symbol čistoty, lehká a přátelská, opticky zvětšuje prostory. Příliš bílé působí sterilně. Zelená - uklidňující barva. Evokuje pocit bezpečí, naději, harmonii a svěžest. Pobyt v místnosti vymalované nazeleno pomáhá najít ztracenou rovnováhu. Je vhodná tam, kde relaxujete. Modrá - studená. Uklidňuje, překonává nespavost a stres, ale může prohlubovat melancholii. Příliš mnoho modré může zpomalovat myšlení. Fialová - barva inspirace, mystiky, magie a umění. Je potřeba dávkovat ji opatrně. Hnědá - vyzařuje smyslnost a pohodlí, pocit bezpečí. Je vhodná pro ty, kteří touží být ochraňováni. Příliš hnědé potlačuje kreativitu. Šedá - je směsí všech barev. Neutrální, elegantní a věcná. Signalizuje ochotu hledat kompromisy. Může však být i nudná a střízlivá. Černá - těžká a tajemná. Klasická, markantní, zvýrazňuje formu předmětů.

Související články
Video se připravuje ...