Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pomocník v sušičce

9. října 2008 | 11:28

Zkuste hromady čekajícího prádla vyměnit za moderního pomocníka. Sušička nezabere tolik místa jako nevzhledný sušák a většinu prádla ani nemusíte žehlit.

Ne každá z nás má možnost pověsit vyprané prádlo na zahrádku nebo na balkón. Rozložený sušák také zabere mnoho místa a navíc se do obývacího pokoje nehodí. Rychlým a praktickým řešením je sušička prádla.

Důležitá příprava
Moderní pračka spotřebuje při ždímání méně energie než sušička. Proto používejte při praní vyšší otáčky. Minimálně by to mělo být 1 200 otáček za minutu. Když prádlo vyndáte z pračky, bude obsahovat méně vody a sušička nespotřebuje k jeho usušení mnoho energie.

Autor: Archív

Koupi dobře rozvažte
Dnešní sušičky se programují na stupeň suchosti, kterého chcete dosáhnout (extra suché, vlhké, na žehlení...). A po dosažení daného stupně se samy vypnou. Při koupi proto myslete i na to, že sušičky, které se programují na dobu sušení, suší po přesně stanovenou dobu, takže někdy vlastně déle, než je třeba. To zvyšuje spotřebu a škodí prádlu.

Správné plnění
Sušičky pracují optimálně, když jsou správně naplněné - nesmí tedy být příliš plné. Mezi sušícím se prádlem se musí vytvořit prostor, kterým teplý vzduch cirkuluje. Železným pravidlem je, že půl dávky pračky je optimální. Zanesený filtr u sušičky prodlužuje dobu sušení. Proto po každém sušení raději z filtru odstraňte zachycená vlákna, která se uvolnila z oblečení.

Autor: Archív

Halenka a rifle = špatná kombinace
Čím jsou si sušené materiály podobnější v síle a kvalitě, tím je sušení kratší. Budete-li dbát na podobnost sušených materiálů, usnadníte si volbu správného programu a nestane se vám, že budete ze sušičky vyndávat přesušené i mokré věci současně. Případně, že se některé materiály zničí příliš dlouhým sušením.

Nejen na sušení
Po dlouhé noci nebo bujarém večírku se stává, že oblečení sice není špinavé, ale nasálo nepříjemný pach cigaretového dýmu, přepáleného oleje, v lepším případě i partnerovu voňavku). Řešení je přitom tak snadné: vložte šaty do sušičky a za chviličku budou bez zápachu. Péřové bundy a polštářky sušte společně se dvěma tenisovými míčky. Ty budou uvolňovat slepené peří a bundy i polštáře budou pak opět nadýchané a nádherně měkoučké.

NÁŠ TIP
Náplň pračky sušte na dvě části. Méně prádla v sušičce = prádlo bude nadýchanější a díky většímu prostoru i méně pomačkané. Poskládáte-li je ještě teplé, většinu prádla ani nebudete muset žehlit.

Autor: bpz
Klíčová slova: bpž;bpz;sušička;bydlení;
Související články
Video se připravuje ...