Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 nejčastějších chyb, které děláte při vysávání

  • Nemyslete si, správné vysávání je věda!
    24. ledna 2015 | 06:00

    Při úklidu se luxování pravděpodobně nevyhnete. Tenhle víkendový rituál je pro většinu z nás rutinou. Máme pocit, že se na tom úkonu nedá nic zkazit. Jenže opak je pravdou! Přesvědčíme vás, že i vy určitě děláte při vysávání nějaké chyby. Když se jich zbavíte, půjde vám to rychleji a výsledky budou lepší. 

  • Nevysáváte v obou směrech

    vysavač
    Autor: ETA
    Pokud vysáváte jen v jednom směru, nikdy z koberce neodstraníte zdaleka všechny nečistoty a prach. Některé z nich se totiž snadno mohou "schovat" pod překřížená vlákna. Pouze vysávání v obou kolmých směrech, tedy jak zprava doleva, tak i směrem od vás a zpět, vám zaručí, že z vašeho koberce zmizí i poslední smítko.
  • Neměníte dostatečně často sáček


    Zkuste místo zametání vysát, uvidíte, kolik času ušetříte.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ

     

    Možná se divíte, proč i když stále vysáváte, výsledek pořád není perfektní. Sáčky na prach ve vysavačích totiž fungují jen do té doby, než se naplní maximálně do poloviny. Sací výkon, který je velmi důležitým faktorem, je ale bohužel ovlivněn možností volného proudění vzduchu, na niž má během používání výrazný vliv právě plnost prachového sáčku.

  • Vysáváte příliš rychle

    K vysavači Philips patří i teleskopická tyč.
    Autor: Philips
    Při vysávání nikdy nepospíchejte! Pomalé luxování umožní, že odstraníte podstatně víc špíny a prachu a vaše koberečky a koberce budou mnohem čistší. Pomalý pohyb umožňuje kartáčku na hubici dostat z vláken i sebemenší kousky nečistot, které se tam skrývají. 
  • Nevysáváte spáry pod lištami

    Při vysávání se line z vašeho luxu nepříjemný pach? To znamená, že už jste měla dávno vyměnit pytlík!
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Alespoň dvakrát měsíčně použijte úzký štěrbinový nástavec na veškeré rohy a podlahové lišty. Pokud to neuděláte, budou se tam prach a špína v průběhu let hromadit a pak bude téměř nemožné vyčistit "zašmudlané" okraje vašeho koberce.

  • Nemáte správně nastavenou výšku

    Na vysávání si pořiďte přístroj s dokonalým filtrem. Například Bosch Home Professional byl oceněn certifikátem Vhodný pro alergiky, protože zachytí 99,997 procenta nečistot.
    Autor: Bosch
    Ujistěte se, že máte správně nastavenou výšku hubice při přechodu z koberce na běžnou podlahu. Některé vysavače to dělají automaticky, ale pokud ten váš mezi ně nepatří, nezapomeňte to udělat vždycky ručně. Uvidíte obrovský rozdíl v čistotě.
  • Čekáte, až koberec vypadá špinavě

    vysavač
    Autor: Miele
    Nečekejte s luxováním až do chvíle, kdy bude prach viditelný pouhým okem. Špína se totiž může hromadit pod vlákny ve spodní části koberce dlouho před tím, než si toho všimnete, což způsobuje například nevysvětlitelnou rýmu a alergie. Nastavte si pravidelný plán vysávání a držte se ho, i když si budete myslet, že to není nutné.
  • Prach utíráte až po luxování

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Nikdy neluxujte před tím, než se pustíte do utírání prachu. Jinak se vaše koberce a koberečky okamžitě znovu pokryjí tenkou vrstvou prachu a všechna vaše práce přijde vniveč.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...