Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

7 největších chyb, které děláte při vánočním úklidu

  • Úklid často trvá zbytečně dlouho, protože máte tendenci používat při něm špatné pomůcky.
    12. prosince 2014 | 06:00

    Vytírání, čištění, luxování, leštění... Máte pocit, že se na tomhle nedá nic zkazit? Jste na omylu! I když máte při úklidu ty nejlepší úmysly, můžete někdy nadělat víc škody než užitku. Vyhněte se pro příště těm nejčastějším chybám, které vás obírají o čas i o peníze.

  • Chcete to zvládnout sama

    Promluvte si s partnerem o tom, s čím a jak by vám mohl pomoci.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ
    Manžel či přítel tráví večery u televize, děti "paří" na počítači a vy všechny domácí práce děláte sama? Nedivte se potom, že nic nestíháte, jste vystresovaná, unavená a bolí vás celé tělo.

    Nastavte členům rodiny jednoduchá pravidla. Zapojte všechny do každodenního úklidu. Víte, kolik času vám ušetří, když si každý bude pravidelně udržovat ve svém pokoji pořádek? Delegovat na ně můžete i takové úkoly, jako jsou utírání prachu, vytírání nebo vysávání koberců.

  • Neuklízíte promyšleně

    Se správně zvoleným hadrem vám úklid půjde podstatně rychleji.
    Autor: Shutterstock.com
    Přestaňte být chaotická. Nejhorší, co můžete během uklízení udělat, je to, že budete přeskakovat z jedné věci na druhou. Práce vám zaberou mnohem víc času, a navíc spoustu věcí zapomenete udělat. Sepište si úklidový plán, který vám pomůže stanovit si priority a určit, který den co budete uklízet. Postupujte místnost po místnosti, a to vždy směrem od shora dolů.

    Začněte pokoji, které se využívají méně často (ložnice, pracovna, obývací pokoj), a kuchyň, chodbu a koupelnu, které využíváte nejvíce, nechte až na konec. Před prací si všechny úklidové a čisticí prostředky dejte do kbelíku a ten s sebou noste z místnosti do místnosti. Nebudete tak muset ztrácet čas jejich hledáním ani chozením si pro ně.

  • Máte špatné vybavení

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Pravidelný úklid nám často trvá zbytečně dlouho, protože máme tendenci používat špatné pomůcky. Zapamatujte si, že pokud chcete domácí práce zvládat co nejrychleji a zároveň nejefektivněji, neměly by vám chybět čtyři základní pomůcky: hadříky z mikrovlákna, parní čistič, prodlužovací tyč a výkonný vysavač s praktickými nástavci.

    Obyčejné hadry kolem sebe prach jen víří, zatímco utěrka z mikrovlákna na sebe prach doslova "nalepí". K čištění párou nepotřebujete žádné chemické látky nebo přípravky a povrch zůstává čistší delší dobu. Teleskopická tyč vám pomůže dosáhnout do rohů, na vysoké stropy a zavěšená svítidla.

  • Špatně utíráte prach

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Naše babičky byly skutečně chytré ženy, které věděly, jak na to. Naučte se uklízet jako ony. Vyzkoušejte jejich metodu "od oken ke dveřím, od shora dolů", díky které si nebudete prach a špínu přenášet na uklizená místa. Při utírání prachu tedy postupujte od nejvyšších míst po ta nejnižší, aby se prach neměl kam usazovat. Nejlépe setřete šedivou vrstvu za pomoci lehce navlhčené švédské utěrky.
  • Používáte příliš mnoho vody a čisticího prostředku

    Autor: Shutterstock.com
    Jednou z častých chyb při vytírání je používání příliš mokrého mopu. Velké množství vody není zárukou lepšího vyčištění, a navíc není úplně dobré pro vaši podlahu. Stejně tak neplatí, že čím více čisticího prostředku, tím lépe.
  • Myjete okna jarem

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Na klasický prostředek na nádobí při mytí oken zapomeňte. Sklo sice dobře odmastí, ale ulpí na něm a vytvoří na něm lepkavou vrstvu, na kterou se následně lepí nečistoty. Ve výsledku tak sice máte okna relativně dobře a rychle umytá, ale stejně rychle se vám zase zašpiní. Zvolte proto vhodný čisticí prostředek s obsahem alkoholu, který rychle vyprchá, a okna tak zůstanou nádherně lesklá.
  • Nepoužíváte své spotřebiče

    Autor: Shutterstock.com
    Nedělejte všechno ručně, od čeho máte doma všechny ty moderní přístroje? A nevynechávejte práce, které se vám zdají příliš složité.
    Vaše sušička vám může pomoci zabít roztoče ve vašich polštářích a přikrývkách a také v prachu, který se ukrývá v závěsech. Myčka zase dokáže vyčistit tukový filtr nad sporákem. Mikrovlnná trouba zase vydezinfikuje kuchyňské houby a hadry za tři minuty nebo méně.

Klíčová slova:  praktická žena, úklid, chyby, domácnost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...