Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

6 tipů pro čistou koupelnu aneb Uklízejte jako profík

  • Existuje spousta chytrých tipů a triků, jak snadno a rychle udržet vaši koupelnu bez poskvrnky.
    10. prosince 2014 | 06:00

    Koupelny nejsou určeny pouze pro vnější očistu, ale stávají se také oblíbeným místem relaxace a "dobíjení baterií". I proto by mělo tohle místo zářit čistotou, abyste se tam cítili dobře. Existuje spousta chytrých tipů a triků, jak snadno a rychle udržet vaši koupelnu bez poskvrnky.

    Tomuto znamení vládne královská modrá
    Autor: krasnydomov.cz
  • Odstraňte plíseň

    Autor: Shutterstock.com
    Když už se objeví, použijte kvalitní dezinfekční přípravek. Ideálním přípravkem na ošetření problémových míst je Savo Proti plísním. Účinně odstraňuje plísně a kvasinky, a dané místo tak nejen dezinfikuje, ale i vybělí.

    Na problematické spáry mezi dlaždicemi v koupelně výborně poslouží jemně parfémované Savo Proti plísním Koupelna nebo třeba i "kašička", kterou si vyrobíte z kypřicího prášku, jedlé sody nebo drcené křídy a vody. Nikdy se nesnažte plíseň setřít, jen byste spory rozšířili dál po bytě.

  • Zbavte se vodního kamene na umyvadle

    Tomuto znamení vládne královská modrá
    Autor: krasnydomov.cz

     

    Klasické skvrny od vodního kamene, které se nejčastěji tvoří na umyvadlech a vanách, vyčistíte citronovou šťávou velice snadno. Na opravdu zažrané nečistoty můžete vyzkoušet citronovou šťávu smíchanou s trochou jedlé sody a octa. Touto pastou se vám podaří odstranit i zažloutlé nečistoty ve sprše nebo v umyvadle.

  • Nablýskejte kohoutky a baterie


    Existuje spousta chytrých tipů a triků, jak snadno a rychle udržet vaši koupelnu bez poskvrnky.
    Autor: Shutterstock.com
    Baterie vyčistěte pastou připravenou z šálku jedlé sody a několika kapek destilovaného bílého octa. Nechte ji asi hodinu působit a pak setřete hadříkem. Opláchněte a vyleštěte do sucha utěrkou (suchou) z mikrovlákna.

    Staré zubní kartáčky nevyhazujte do koše. Dají se využít jako šikovní pomocníci na silně znečištěná místa, kde si tradičními technikami moc nepomůžete – například v okolí vodovodních kohoutků, případně odtoků. Také s nimi skvěle vyčistíte spáry mezi kachličkami.

  • Vyleštěte zrcadla

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Čistotou zářící okna jsou vizitkou všech dobrých hospodyněk. Pokud tedy chcete účinný přírodní čistič na okna, který samozřejmě stejně dobře funguje i na zrcadla, smíchejte čtyři polévkové lžíce citronové šťávy s půllitrem vody.

    Kyselina citronová skvěle rozpustí špínu i mastnotu a odstraní i zaschlé dešťové kapky. Vaše okna tak budou zase beze šmouh. Na případné doleštění vám pak stačí už jen novinový papír.

  • Vyčistěte toaletu

    Místo pracného drhnutí jednou za čas dejte do mísy WC blok, který bude čistit při každém spláchnutí.
    Autor: Shutterstock.com
    Začněte tím, že nasypete šálek jedlé sody do mísy. Nechte ho několik minut působit a pak záchod kartáčem nebo štětkou vydrbejte. Stále v něm vidíte nepěkné skvrny?

    Ocet vám pomůže zbavit se nepěkných usazenin a vodního kamene na vaně, sprchové vaničce i v záchodové míse. Do té nalijte dva šálky a nechte ocet působit přes noc. Ráno záchod pořádně vydrbejte štětkou a spláchněte. Budete překvapeni!

  • Zatočte s vodním kamenem ve sprchové hlavici

    Autor: Shutterstock.com
    Ze sprchy už vám teče voda jen "čůrkem", protože máte sprchovou hlavici úplně zanesenou vodním kamenem? Nalijte dostatečné množství octa do plastového sáčku, abyste do něj mohli ponořit celou sprchu, převažte ho provázkem a nechte ocet působit přes noc. Ráno ho odstraňte a sprchovou hlavici opláchněte.

    Kromě nevzhledného vodního kamene a mýdlových usazenin může zanedbaná sprchová hlavice skrývat Mycobacterium avium, patogen spojený s plicním onemocněním. Po zapnutí vody tak můžete poslat miliony bakterií přímo do vašich plic.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...