Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 nejčastějších chyb, které děláme při jarním úklidu

  • I jarní úklid si můžete ulehčit!
    11. dubna 2014 | 15:50

    Také vás už jen při pomyšlení na velký jarní úklid bolí hlava? Poradíme vám, jak si ho ulehčit. Aby vaše obydlí zářilo čistotou a vy se přitom nezhroutila, naučte se vyvarovat běžných úklidových chyb.

  • chyba: Neuklízíme promyšleně

    Se správně zvoleným hadrem vám úklid půjde podstatně rychleji.
    Autor: Shutterstock.com
    Sepište si úklidový plán, který vám pomůže stanovit si priority a určit, který den co budete uklízet. Začněte s vašimi nejméně oblíbenými místy, a také kuchyní a koupelnou, kde je obvykle nejvíc práce. Před prací si všechny úklidové a čistící prostředky dejte do kbelíku a ten s sebou noste z místnosti do místnosti. Nebudete tak muset ztrácet čas jejich hledáním, ani chozením si pro ně.
  • chyba: Pouštíme se do toho samy

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Když všechnu práci děláte sama, nedivte se, že jste unavená a bolí vás celé tělo. Delegujte jednoduché úkoly, jako je utírání prachu nebo vysávání koberce, na děti. Teenagery a manžela nechte udělat nějakou těžkou práci, jako je například stěhování nábytku nebo úklid garáže. Pokud žijete sama, pozvěte si dobrou kamarádku a zapojte ji do práce. Můžete si při tom povídat a v přestávkách pít kávu nebo třeba víno. Nedívejte se na úklid jako na nepříjemnou domácí práci, ale spíš jako na cvičení, které vám pomůže spálit nějaké ty kalorie.
  • chyba: Nemáme to správné vybavení

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Úklid často trvá zbytečně dlouho, protože lidé mají tendenci používat špatné pomůcky. Čtyři věci vám prostě nesmí chybět: hadříky z mikrovlákna, parní čistič, prodlužovací tyč, a výkonný vysavač s praktickými nástavci. Obyčejné hadry kolem sebe prach jen víří, zatímco utěrka z mikrovlákna na sebe prach doslova "nalepí". K čistění párou nepotřebujete žádné chemické látky nebo přípravky a povrch zůstává čistší delší dobu. Teleskopická tyč vám pomůže dosáhnout do rohů, na vysoké stropy a zavěšená svítidla.
  • chyba: Pracujeme zbytečně těžce

    I jarní úklid si můžete ulehčit!
    Autor: Shutterstock.com
    Nepřidělávejte si zbytečně práci. Na utírání prachu z nábytku si vezměte hadřík z mikrovlákna, nemusíte pak používat žádnou leštěnku. Při čištění vany a umyvadla nechte čistící prostředek alespoň 10 minut působit. Připečeného jídla a mastných cákanců v mikrovlnné troubě se snadno zbavíte, když naplníte sklenici vodou a po dobu jedné minuty mikrovlnku zapnete na plný výkon. Pára vše dokonale uvolní, což vám usnadní čištění. Pro usnadnění drhnutí záchodové mísy do ní nasypejte sáček jedlé sody a nalijte šálek octa, směs nechte působit nejlépe přes noc.
  • chyba: Přehlížíme některá místa

    V myčce
    Autor: Shutterstock.com
    Myčka nádobí: Vyndejte košíky, nastříkejte na stěny vodu s octem a hadříkem nebo čistou houbičkou otřete i vnitřek dveří. Prázdnou myčku pak pusťte na nejvyšší teplotu.

    Žaluzie: Zatáhněte žaluzie a setřete z nich prach hadříkem z mikrovlákna.

    Odpadkový koš: Na dno nasypejte jedlou sodu a zalijte ji trochou vody. Nechte směs působit, pak stěny i dno otřete hadrem nebo houbičkou a koš vypláchněte  čistou vodou. Nakonec ho nechte dobře vyschnout.
  • chyba: Používáme špinavé hadry


    ˇuklid dokáže pročistit i hlavu.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud by vás zajímalo, proč máte všudy šmouhy, na vině je znečištěný hadřík. Mějte doma vždy dostatečnou zásobu čistých hadrů a často je perte. Ty z mikrovlákna vám stačí jen dva, nemusíte je totiž nijak složitě prát, stačí je jen vyprat v čisté vodě a vyždímat.
  • chyba: Čekáme až na jaro

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Začleňte některé jednoduché triky do svých denních a týdenních činností, usnadníte si tím pak velký úklid. Poproste členy rodiny ať každý večer stráví 5 až 10 minut úklidem svého svlečeného oblečení, hraček, bot a dalších drobností. Tak minimalizujete každodenní nepořádek na minimum a úklidem pak strávíte mnohem méně času. A především, neuklízejte jen jednou za týden až dva, rozdělte si práci na každý den.

Klíčová slova:  praktická žena, úklid
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...