Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů, jak čistit pivem: Odstraní skvrny, vyleští nábytek i šperky

  • Pěnivý zlatavý mok vám totiž pomůže při úklidu, péči o vlasy i při vaření. Přesvědčte se!
    7. února 2014 | 07:00

    Rozčiluje vás, že váš milý zaplnil "lahváčema" půlku lednice a v předsíni zakopávate o přepravky plné prázdných lahví? Přestaňte se vztekat a pár těch plných mu seberte. Pěnivý zlatavý mok vám totiž pomůže při úklidu, péči o vlasy i při vaření. Přesvědčte se!

  • Odstraní skvrny

    Pivo
    Autor: Shutterstock.com
    Místo shánění chemického čistidla, když někdo vylije čaj nebo kávu na oblečení, koberec či třeba čalounění, polijte skvrnu pivem. Ne, nezbláznili jsme se. Nechte pivo na chvíli působit a pak skvrnu vytřete čistým hadříkem. Nakonec místo dobře vyčistěte mýdlem a vodou, abyste se zbavila zbytků chmelového zázraku.
  • Vrátí barvu a lesk dřevěnému nábytku


    Pivo
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte doma nějaký ten kousek ze smrkového dřeva, zapomeňte na leštěnky. Nábytek přetřete měkkým hadříkem namočeným do piva. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nábytek z dubového dřeva bude vypadat jako nový, potřete-li jej "leštěnkou" připravenou smícháním sklenky piva s přibližně třemi lžičkami cukru. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem.
  • Vyčistí zlaté šperky


    Pivo
    Autor: Shutterstock.com
    Pivo vrátí zašlý lesk vašim prstenům, řetízkům a dalším šperkům. Podobně, jako byste použila koupený chemický čistič, nalijte pivo do nějaké misky a zlaté šperky do něj asi na hodinu vložte. Pak je vyjměte, opláchněte a jemně vyleštěte suchým hadříkem.
  • Pohnojí domácí květiny a dodá lesk jejich listům

    Nechte vaše pokojové květiny dýchat.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete, aby měly vaše pokojové květiny lesklé listy, přidejte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou pak krásně lesklé.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    A když v lednici nebo na stole najdete zvětralé pivo, rozřeďte ho s vodou a použijte ho jako hnojivo při zalévání květin. Uvidíte, že se vám odvděčí.

  • Vyleští hrnce a pánve z mosazi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ss
    Autor: Archiv firem

    Pomocí měkkého hadříku jemně naneste pivo na povrch nádobí. Nechte chvíli působit, pak opláchněte a osušte jiným jemným hadříkem. Kyseliny v pivním moku působí na většinu kovů téměř zázračně.
  • Uvolní zarezlé šrouby


    Pěnivý zlatavý mok vám totiž pomůže při úklidu, péči o vlasy i při vaření. Přesvědčte se!
    Autor: Shutterstock.com
    Použití pivo na uvolnění "nepovolitelných" šroubů zní možná šíleně, ale funguje to. Kyseliny v pivu pomohou rozpustit rez, která vám brání je v jejich povolení. Nalijte pivo přímo na šroub a počkejte několik minut. Rez vám pomohounarušit i bublinky, takže použijte pivo čerstvě otevřené.
  • Dodá lesk vašim vlasům

    Buďte krásná i v létě
    Autor: profimedia.cz
    Pivo je skvělým "lékem" na vlasy bez života. Nalijte ho malou sklenici rendlíku a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a zredukujte obsah hrnce až na 1/4 původního množství. Tak odstraníte alkohol, který by mohl vaše vlasy vysušit. Nechte pivo vychladnout a pak ho smíchejte s šálkem vašeho oblíbeného šamponu. Vzniklý elixír pak použijte na mytí vlasů jako obvykle. Vaše hříva získá větší lesk a třpyt.
  • Změkčí tvrdé maso

    Báječný a štavnatý steak teď zvládnete připravit i vy.
    Autor: Shutterstock
    Protože pivo obsahuje kyseliny, je skvělým zkřehčovačem. Pomůže vám vychutnat si maso, které by jinak bylo příliš tvrdé.
    Výhodou je, že na rozdíl od vína a octa nijak nezmění chuť masa. Stačí ho do něj jen naložit a nechat marinovat v lednici po dobu několika hodin, nebo ještě lépe přes noc.
  • Pochytá otravné octomilky

    Pivo
    Autor: Shutterstock.com
    Znáte je také. Útočí od jara do podzimu. Maličké dotěrné ovocné mušky, které se ve vaší kuchyni objeví hned, jakmile někde necháte ležet rozkrojený citron, přebrat ovoce na míse zapomenete vynést koš. Pochytejte je! Stačí na kuchyňskou linku umístit nějakou nádobu s pivem nebo plechovku se zbytkem lahodného moku. Tu neprodyšně překryjte papírem či potravinovou fólií. Do ní udělejte vidličkou či nožem malinké dírky. Mušky tam vletí a nedostanou se ven.
  • Zbaví vaši zahradu slimáků

    Jedním z nejagresivnějších nezvaných hostů je plzák španělský, který se do našich končin dostal relativně nedávno. Žravostí a množením překonal všechny domácí slimáky a dnes je pro mnohé rostliny škůdcem číslo jedna.
    Autor: profimedia.cz
    Stejně jako pro některé lidi, je i pro některé zahradní škůdci pivo neodolatelné - zejména pro slimáky a hlemýždě. Pokud máte i vy problémy s těmito slizkými vetřelci, připravte jim past. Do země zapusťte plastový kelímek, nejlépe blízko rostlin, které potřebujete ochránit. Ale tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy. Musí kousek přečnívat nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do poloviny kelímek naplňte pivem a ráno past zkontrolujte. Pravděpodobně v ní najdete hordu opilých a utopených nezvaných návštěvníků.

Klíčová slova:  domácnost, pivo, úklid
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...