Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hypotéky brzy podraží! Úroky nepůjdou odečíst z daní

22. června 2010 | 15:20

Špatná zpráva! Hypotéky zřejmě podraží. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zrušit možnost odečíst si zaplacené úroky z hypoték z daňového základu. Podle serveru Tyden.cz by tak lidé přišli o možnost ušetřit na daních až 45 tisíc korun. Státu by to mohlo přinést až 5 miliard.

V současnosti si mohou lidé od daňového základu odečíst zaplacené úroky až do výše 300 tisíc korun. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse se tak příjem státu podle odhadů může snížit až o pět miliard korun. "Tyto peníze by bylo efektivnější využít pro program Panel nebo pro podporu sociálního bydlení," dodal.

V současnosti nicméně trh s hypotékami padá a zvyšuje se nezaměstnanost. Zhoršení podmínek by tak byl pro trh s hypotékami další nepříznivý faktor. "Současná situace, která umožňuje odpočty úroků, je dobrá. Zpřístupňuje to bydlení," uvádí Pavla Langová z České spořitelny. Bez odpočtu by tak se podle ní přístup k bydlení zhoršil.

Budoucí vláda chystá velké utahování opasků

Budoucí vládní koalice chystá pořádné utahování opasků. Připravované návrhy se dotknou nejen lidí pobírajících sociální dávky, ale zasáhne i budoucí maminky. Zřejmě budoucí vládní strana TOP 09 chce prosadit zrušení porodného.

A ODS nevylučuje, že návrh podpoří. Proti jsou jen Věci veřejné. „Zrušení porodného podpoříme pouze v případě, že peníze neušetříme jinde,“ řekl Blesku šéf VV Radek John.

Porodné v současnosti činí 13 000 korun za jedno dítě. Porodné je dávka, kterou dostane každá maminka při narození dítěte bez ohledu na výši příjmu. Na jejím zrušení se shodla vyjednávací skupina stran budoucí vládní koalice, která se zabývá sociálním systémem. Své stanovisko teď předá oficiálním vyjednavačům ODS, TOP 09 a VV.

Doporučení, které nyní projedná vyjednávací tým, obsahuje i návrh, aby se o deset procent snížil také objem mzdových prostředků pro státní zaměstnance. Výjimkou, které by se šetření netýkalo, jsou učitelé.

Autor: pes
Video se připravuje ...