Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Barevné trendy: Letos vede modrá!

7. dubna 2010 | 15:39

O barvách jsme si povídali s Nicky Barton, vedoucí designérského týmu firmy Akzo Nobel. Jaký má názor? Co bude tuto sezónu kýženým trendem?

Existuje barva, která by mohla zpacifikovat partnera?
Různé barevné skupiny generují odlišné chování. Žlutá je dobrá barva komunikace, zelená uklidňuje, navozuje pokojné pocity. Modrá povzbuzuje myšlení, červená podporuje vášeň... Takže na kutila použijte klidně žlutou. Ale – také záleží, k jakému typu práce ho chcete přimět. Má být uvolňující, klidná? Pak raději volte různé odstíny zelené. A pokud očekáváte výkon, volte kombinaci barev aktivity: červená, žlutá a modrá člověka „nakopnou“.

Říkáte, že modrá povzbuzuje...
Záleží na odstínu modré, ovšem nejvíc uklidňující je skutečně zelená, jako jablko Delicious.

Proč je modrá TOP barvou pro letošní rok?
Jde o zajímavou výzvu do interiéru. Například béžovou a čokoládovou vidíte spolu dost často, ale když k nim přidáte modrou, přitáhne to pozornost – je to nečekaná kombinace. Nebo modrou spojte s bílou a sklem. Vytvoříte svěže působící prostředí. Ovšem pokud byste se třeba v obýváku chtěli cítit útulně, použijte například modrou na stěny, podlahy ze dřeva, sedačku karmínovou, dohněda nebo kávovou. A červené a čokoládové odstíny na tkanině.

A co oranžová a zalená?
Jsou spíše organické, oranžová v barvě mrkve, zelená jako rostliny. Všechny barvy jsou teď teplejší, vřelejší. Čerstvější. Nezapře se inspirace přírodou, i když se kombinuje s technickými, syntetickými materiály.

Kdo vlastně udává trendy? A jak dlouho dopředu?
Pro rok 2010 se definovaly zhruba v říjnu 2008, zpravidla je to 12 až 18 měsíců předem.

Jedna věc jsou trendy, druhá realita. Představte si menší prostory na bydlení – která barva je opticky zvětší?
Modrá. Opravdu je nejlepší. Chcete, aby místnost působila lehčím dojmem? Pak je vhodnější žlutá, prosvětlí místnost. Když máte málo oken a přirozeného světla, žlutá pomáhá odrážet paprsky. Čtenáře by mohlo zajímat, jaké barvy se hodí do dětského pokoje. Zapomínáme, že naši nejmenší, ve věku do 6 let, nevidí barvy jako dospělí. Když chcete dítě více stimulovat, použijte stejnou barevnou kombinaci jako na kutila: červenou, modrou a žlutou. I opravdu malé dítě lze stimulovat pomocí barev.

A kdybychom chtěli kombinovat na stěny dvě barvy?
Jasná organická zelená se světle až neutrálně hnědou, to vždycky bude fungovat. Spojovat dvě barvy není nic nového, ale zatímco dříve se dávaly k sobě v podstatě jen tóny jedné barvy (například fialová s růžovou), teď se nosí kontrast. Třeba modrá a červená.

Dokážou vhodně zvolené barvy třeba i zaoblit ostré hrany nábytku?
Musí být harmonické, přecházet jedna do druhé, například žlutá v oranžovou, fialová do modré... Když chcete něco zvýraznit, kombinujte kontrastní barvy, pokud byste to rádi zjemnili, spojujte barvy, které nenásilně přecházejí jedna do druhé.

Co říkáte bílým stěnám v interiéru? V mnohých našich domácnostech jsou stále k vidění.
Bílá je jedna z barev, které nedokážou využít prostor. Daleko lepší je vymalovat stěny žlutě, pro vytvoření dojmu světla. Jděte do barev a uvidíte, že vás rozdíl příjemně překvapí.


 

Co se nosí v interiéru
Nové barevné trendy jsou uvolněnější a působí pozitivně. Kromě základní modré barvy odborníci definovali pět motivů interiérového designu – každý symbolizuje určitý životní postoj a náladu.

Tichý vesmír: barvy temně šedé modři, tyrkysová a šeď nerostů jsou tlumenější. Kombinují se s třpytivými materiály, v kurzu jsou vlna, hedvábí, samet, kůže, semiš. Místo břidlice a žuly nastupuje zemitější beton.

Těkavá fantazie: paleta výraznějších, svěžích odstínů růžové, žluté, tyrkysové i zelené evokují radost ze života. Kombinují se s chromem a syntetickými materiály, vše včetně nábytku je zaoblené.

Návrat ke kořenům: zemité, přírodní odstíny se inspirují rostlinami, dřevem, pískem, obilím i kameny. Nábytek, látky a bytové doplňky našly inspiraci ve folklóru, „nosí se“ kostky, proužky, květinové vzory, ale i houpací křesla, stůl z masivu, ratan a znovu se objevuje půvab starých stropních trámů.

Sladká vzpomínka: preferuje fialové odstíny společně s cínovou šedí, bronzovou zelení, lakovou červení a starým zlatem. Čalouněný nábytek, výšivky, kůže, pleteniny, ale i štukové detaily vyjadřují touhu po starých časech v moderním kabátku.

Svobodný duch: kombinuje jasné a veselé pastelové barvy s jemnými tóny (spojuje barvy a materiály, které jsou na první pohled nezkombinovatelné). V interiéru to znamená, že netradiční barevné spojení i materiály (staré čalouněné křeslo s patchworkovým sedákem a vedle něj moderní kovová lampa) jsou nejen povolené, ale dokonce vítané.

Autor: Marcela Škardová
Video se připravuje ...