Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

IKEA nabízí i skládací dům!

5. března 2010 | 05:00

Nejen vybavení od hrnečku až po obývací stěny, ale prodávat rovnou celé domy. To se rozhodly pobočky IKEA v západní Evropě.

Skládačky tak už stojí třeba ve Švédsku, Norsku, Finsku či Velké Británii. Nově i v Německu, kde se ale domy nelíbí místním politikům, nicméně zákazníků přibývá.

Zákazník nemusí mít strach, že by si domek smontoval pomocí imbusového klíče. Energeticky úsporné skládací domy BoKlok postaví specializované fi rmy. První takové stavby by měly vyrůst v hesenském Offenbachu, Wiesbadenu a Hofheimu. Cena za byt je téměř 100 tisíc eur (2,6 milionu Kč), řadový dům pak 180 tisíc eur (téměř 4,7 milionu Kč). Byty mají plochu od 84 do 102 metrů čtverečních.

Doprodej Hoven!

Česká IKEA má trochu jiné starosti. V nabídce měla ještě nedávno koberec s názvem Hoven. Kouzlo nechtěného pak dokázalo společně s letákem vytvořit pro Čechy svérázný poutač: »Doprodej Hoven«. „Výrobky dostávají severská jména. Třeba textil se pojmenovává ženskými dánskými a švédskými jmény, pohovky zase nesou názvy švédských měst, holt dánské město Hoven se trochu vymklo,“ potvrdila mluvčí IKEA ČR Jindřiška Válová. Česká IKEA tak po dohodě se švédskou centrálou mohla koberec přejmenovat na neškodný název Fare.

Autor: INT, rum
Video se připravuje ...