Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kam s úspornou zářivkou

Jak ušetřit za elektřinu
7. října 2009 | 10:19

V Česku v posledních letech roste obliba úsporných zářivek a nyní je používá více než polovina tuzemských domácností.

Vyplývá to z průzkumu, který pro kolektivní systém Ekolamp vypracovala společnost Markent. Bezmála 40 procent nefunkčních zářivek ale stále končí v komunálním odpadu, místo aby je lidé odevzdali kolektivnímu systému. Ekolamp proto v Česku rozmístí na tyto světelné zdroje několik tisíc kontejnerů.

Zatímco v roce 2006 úsporné zářivky používalo 38 procent domácností, tak letos jich bylo již 60 procent. Vybavenost domácností těmito zářivkami se podle Jiřího Remra ze společnosti Markent v příštích letech ještě zvýší. A to i díky plánovanému omezení prodeje klasických žárovek.

"Na základě výsledků letošního výzkumu chování spotřebitelů při zacházení s nefunkčním osvětlením jsme vyvinuli nový typ menší sběrné nádoby, která se velmi dobře hodí do interiérů místních úřadů, obchodů s elektrospotřebiči a supermarketů," uvedl jednatel Ekolampu Alexandr Hanousek.

Z průzkumu podle Hanouska vyplynulo, že právě tato místa jsou pro zpětný odběr zářivek a dalších světelných zdrojů nejvhodnější. Tři čtvrtiny respondentů totiž prohlásily, že se jim nechce chodit s nefunkční zářivkou do sběrného dvora.

Do konce letošního roku proto Ekolamp hodlá rozmístit v ČR přibližně tři stovky nových kontejnerů, přičemž obchodní organizace, státní úřady i školy už projevily zájem o dvě třetiny z nich. Počet kontejnerů společnosti Ekolamp by se v příštích letech měl zvýšit na 3000.

Autor: ČTK, brum
Klíčová slova: žárovka, zařivka,
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...