Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Regulovaný nájem v Praze: Zvednou ho i vám?

Ilustrační foto.
30. září 2009 | 05:00

Na české rodiny se valí jedna špatná zpráva za druhou. Vládní úsporný balíček jim sebere stovky korun ročně. Jenže zhruba 160 000 domácností v metropoli může čekat v blízké době ještě další velká rána.

Chystá se zvyšování regulovaného nájemného. Jak to bude vypadat v jednotlivých městských částech?

Většinou se od ledna ke zvyšování nájemného ve svých bytech městské části nechystají. Ke zdražení vůbec nepřistoupily například Praha 4, 7, 8, 11 nebo 13. O tom, zda ponechají stávající ceny, nebo využijí možnost zdražení, zatím nerozhodli třeba v Praze 1, 9 nebo 12.

Jiné radnice, které se ke zdražení odhodlaly, připravily kroky na zmírnění dopadů. Třeba lidé v městských částech Žižkova a Vinohrad, které spadají pod Prahu 3, zaplatí od Nového roku měsíčně o téměř 15 procent více.

Zdražovat se rozhodla i Praha 10, nájemné se zde zvedne v maximální možné výši. Obě městské části ale zároveň přichystaly zvláštní fond. Dají do něj polovinu částky, kterou díky zvýšenému nájemnému vyberou. Z fondu pak chtějí přispívat lidem, kteří se i přes státní pomoc ocitnou ve finanční tísni.

Vedení radnice Prahy 5 zase sice schválilo zdražení, zároveň ale přijalo celoroční plošnou slevu. V průměru asi o osm korun na metr čtvereční nájemné zvýší i Praha 2. Nižší částky zde ale i nadále budou platit lidé v místech, kde lidem otravuje život hluková zátěž nad 70 decibelů.

Podívejte se, jak to bude s nájemným na dalších místech metropole a jak to má zbytek republiky!


Podle průzkumu se asi polovina okresních měst v republice chystá zvýšit regulované nájemné na maximální možnou úroveň!

Lidem v městských bytech se tak nájmy mohou zvednout o desítky procent. Někde skokově hned příští rok, jinde postupně během několika let.
Jak jsou na tom střední Čechy? Nájemné v obecních bytech ve většině bývalých okresních měst od příštího roku podraží. Výjimkou je Kladno, Mladá Boleslav nebo Příbram, kde radní deregulaci nájemného neschválili kvůli hospodářské krizi.

Za metr čtvereční tam obyvatelé budou platit stejně jako dosud 18 Kč/m². Naopak například Nymburk zvýší nájemné o 17 procent. Skokové zvýšení se nevyhne ani Berounu. Měsíční nájemné za metr čtvereční se v bytech první kategorie od ledna zvýší z 23,95 Kč na 33,99 Kč. Podívejte se, jak je to ve vašem městě nebo regionu a jak to má zbytek republiky!

Autor: vyr, ČTK
Klíčová slova: regulované nájemné
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...