Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byt je 7 let po povodni plný plísně: Co s tím?

19. září 2009 | 05:31

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Sedm let po povodni, při níž v roce 2002 zmizel pod vodou celý Terezín, trápí rodinu Evy Motejlové vlhkost v bytě.

Obrovské mokré skvrny a plíseň se jí rozlézají po zdech několika místností, ničí malbu i koberce a páchnou. „Je to hrůza, v čem tu žijeme,“ říká paní Eva se slzami v očích. I když se město, kterému byt patří, snaží rodině pomoci, příčinu problému zatím nezjistilo.

Čtěte také:

Zbavme se molů! >>
Rekonstrukce koupelny bez prachu a bourání >>

Při povodni v roce 2002 sahala voda v bytě, který Eva Motejlová obývá s dcerou Veronikou, do výše 1,2 metru. „Od té doby se nám každý rok přesně v té úrovni odfoukne vnitřní omítka a spadne. To nám ale tak nevadilo. Mnohem horší situace nastala letos,“ ukázaly obě společně rozlézající se plíseň, která se objevila nyní. „Město sem poslalo odbornou firmu, která nám v bytě udělala vrty, které měly vlhkost odvést. Zdá se mi ale, že se to ještě více zhoršilo,“ řekla Eva Motejlová.

Město, kterému přízemní byt v Dlouhé ulici patří, se snaží rodině pomoci. Příčinu problému zatím ale neodhalilo. „Byla jsem se tam osobně podívat. Zatím opravdu netušíme, odkud se ta vlhkost bere. Je možné, že se táhne ze sousedního objektu, kde jsou nebytové prostory. Zatím jsme rodině poskytli na dva měsíce dva vysoušeče, jejichž provoz zaplatí město. Až se zdi důkladně vysuší, bude nutné je oškrábat a znovu nahodit. Zároveň řešíme problém i v sousedním domě,“ řekla starostka Růžena Čechová s tím, že o dalším postupu pak rozhodnou odborníci.

Autor: Jana Ulrichová
Klíčová slova: povodeň, plíseň
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...