Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi vyrobili největší skříň světa (6,06 m)

10. září 2009 | 16:18

Plachta spadla, návštěvníci vykřikli údivem. Největší skříň světa ve čtvrtek spatřila výstaviště v pražských Letňanech na 14. mezinárodním veletrhu interiéru a designu Tendence.

Skříň vyrobila rodina Bilých z Nových Dvorů u Kutné Hory. Se svými 6,06 metry překonala doposud největší skříň z Číny měřící 4,57 metrů a její hodnota šplhá do milionů!

Už řadu let má pan Jan Bilý svou rodinnou firmu vyrábějící nábytek. Jejich snem bylo vyrobit něco jedinečného, něco velkého. Nabízí se otázka, proč zrovna skříň. ,,Hledal jsem něco, co je užitečné i v takové velikosti. Těžko byste psali na tak vysokém stole, tak mě napadla skříň,“ sdělil Blesk.cz pan Bilý.

Jeho dvou a půl měsíční práce ho vyšla na statisíce, teď se její cena pohybuje v milionech. Možné zájemce by mohl zlákat bonus v podobě nezbytných štaflí. Osud tohoto obra je nejasný. ,,Buď skříň prodám, nebo nechám u nás v obchodě. Jednáme také s veletrhy v Anglii a USA,“ řekl hrdý majitel.

Vzhledem připomíná tato skříň malovanou almaru z chat našich babiček, rozměry však i menší garsonku. Na veletrhu Tendence bude k vidění až do neděle 13.září. O zápis do Guinessovy knihy rekordů bude rodina Bílých teprve žádat, nicméně už teď přemýšlí o dalším velikánovi.

Autor: Kateřina Kycltová, Andrea Řezníčková
Klíčová slova: skříň, rekord
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...