Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás daně? Odstěhujte se do Monaka jako slavní!

Monako v noci
22. srpna 2009 | 11:59

Ministáteček Monako je přímo magnetem pro boháče. Poloha u moře, nízká kriminalita a hlavně nulové daně! Ví to herci i sportovci!

Jste-li bohatí, zdraví, bezúhonní a koupíte-li si nebo pronajmete nemovitost v Monaku, otevře vám svou náruč daňový ráj!

Není proto divu, že se ti nejzámožnější pozemšťané stahují právě do Monaka. Trvalé bydliště tam měli třeba tenisté Petr Korda nebo Boris Becker. Stát se opravdovým Monačanem je ale těžké. Vyřizuje to sám princ!

Boris Becker
Autor: AFP

Přesto v moderní monacké čtvrti Fontvieille už bydlí například jezdec F1 David Coulthard, nebo legenda tohoto sportu Michael Schumacher.

Michael Schumacher
Autor: Archív

Monako (33 tisíc obyvatel)
Monako je druhým nejmenším státem světa po Vatikánu, jeho rozloha je pouhé 2 km2. Počet obyvatel na tak malou rozlohu je neskutečný, a je zde tak největší hustota zalidnění na světě. Stát Monako je v podstatě pouze jedno město, která se skládá ze skalnatého poloostrova a úzkého pobřežního pásu. Měnou je euro.

Můžeme říci, že v Monaku v podstatě neexistují žádné daně, pouze poplatky:
• neplatí se daň z příjmu ani z kapitálového majetku ani z majetku
• neplatí se ani daň z bohatství

• nájemce však musí platit 1 % z nájemného, koupit nemovitost je pro jejich nedostatek již téměř nemožné, a proto většina bohatých obyvatelů bydlí v nájmu (nájemné je však velmi vysoké - metr čtvereční stojí u nejžádanějších realit až 55 000 eur (1,5 miliónu Kč)!

Autor: INT, jos
Klíčová slova: monako, daně, petr korda
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...