Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyplavený Martin (32) nemá kde bydlet, ale squateři...

8. července 2009 | 05:00

Beztrestně obsadit cizí dům a ještě za to dostat s posvěcením ministra vlády České republiky Michaela Kocába bonus v podobě lukrativního bydlení? Rodiny, které přišly kvůli povodním o střechu nad hlavou, tuto praxi naprosto nechápou.

Je mezi nimi i počítačový technik Martin Janík (32) z novojičínské části Žilina.

Martin Janík se teprve před dvěma měsíci přestěhoval do vysněného domku. Spolu s přítelkyní se zadlužili hypotékami, aby baráček koupili a zrekonstruovali. Do oprav vrazili poslední korunu. Pak se přihnala velká voda a domek zničila.

„Zedníci odešli teprve týden předtím, než se přihnala velká voda,“ řekl sklesle pan Janík.

Během několika minut, když se zdivočelá říčka prohnala domem, musel Martin s přítelkyní bojovat o holý život. Ten i za cenu zranění uchránili, ale veškerý majetek, na který léta střádali, zmizel v kalné vodě. Zůstal jen provlhlý, neobyvatelný dům, jehož majitelé ho musejí začít budovat zase od začátku.
A nejsou jediní. Rodin, které přišly o střechu nad hlavou jsou stovky.

A zatímco někteří protiprávně okupují pražskou vilu Milada a potom téměř okamžitě dostávají zadarmo nové bydlení, lidé z vytopených oblastí musejí dřít do úmoru. Jen aby měli kam složit hlavu…


Nehorázné a drzé požadavky!

Squateři dostali tři dny po humbuku u vily Milada v pražské Troji byty v centru metropole. A výsledek? Je jim to málo! „Požadujeme adekvátní bydlení za vilu Milada, a jestli nám ho stát nedá, vezmeme si ho sami,“ řekli včera Blesku. Squateři dostali tři byty v Truhlářské ulici v centru města. Mají platit symbolické korunové nájemné. Ale squaterům se to nelíbí: „Stát nám sebral náš barák a my požadujeme autonomní centrum pro naši kulturu. Do nájmu nechceme!“ Několik příznivců squatingu včera ráno dokonce vniklo do vily Milada upozornit na riziko její demolice. To ale podle správce vily nehrozí.

Autor: Pavel Čempěl, puk
Video se připravuje ...