Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uklízíte půdu? Můžete tam najít poklad!

Půda
2. července 2009 | 15:25

Kdyby se britský vdovec Max Block nerozhodl po smrti manželky odstěhovat, zřejmě by nikdy neobjevil poklad, který zůstal ukryt na půdě jeho domu.

Desítky let zaprášená tam odpočívala stovka uměleckých pláten, jejichž souhrnná hodnota převyšuje v přepočtu na koruny tři miliony!

Sbírku odkázala vysloužilému doktorovi chemie jeho matka. Jenže nikdo si neuvědomoval, co za poklady ve sbírce rodina má. A když loni zemřela paní domu Etta Block, rozhodl se vdovec po ní, že dům prodá a odstěhuje se do něčeho menšího. Při úklidu půdy odhalil sbírku pláten po nevlastním otci Erichu Wolsfeldovi, přičemž hodnotu děl odborníci vyčíslili na minimálně sto tisíc liber.

Berlínský výtvarník Wolsfeld se těší uznání po celém světě a jeho plátna visí v řadě galerií. Německý žid se do Anglie dostal v roce 1939, kdy utekl před nacisty. Většina jeho slavných děl zdobí zdi v londýnské Národní galerii portrétů i Muzeu Victorie a Alberta. Soukromá rodinná sbírka menších obrazů zůstala pak na půdě liverpoolského domu.

„Byla na půdě přes dvacet let, úplně jsem na ně zapomněl. Teď, když jsem ovdověl, nepotřebuji už čtyřpokojový dům se zimní zahradou a garáží a vším dalším. Ve skutečnosti jsem na všechna ta plátna zapomněl. Když mi zemřel nevlastní otec a matka, obrazy jsme dostali,“ přiznal doktor Block, jehož čeká 7. července rozsáhlá aukce děl.

Autor: Famous, brum
Klíčová slova: půda, poklad
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...