Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemáte kde bydlet? Pomůže vám Michael Kocáb!

2. července 2009 | 09:33

Přišli jste o bydlení a nemáte kam jít? Nezoufejte, pomůže vám ministr pro lidská práva Michael Kocáb! Alespoň anarchistům z pražského squatu Milada rocker a ministr v jedné osobě bydlení hledá.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nabídl squatterům, kteří byli v úterý vystěhováni z pražské vily Milada, nový objekt.

Kocáb neupřesnil, kde se dům nachází. Zástupci squatterů uvedli, že si nové prostory půjdou prohlédnout.

Kocáb novinářům prozradil, že dostal nabídku od majitele domu, v němž by pro squattery bylo do konce letošního roku k dispozici několik bytů. Nemuseli by prý platit nájem, ale vodu a elektřinu ano. Kocáb také uvedl, že se ptal jiných ministrů, zda o nějakém vhodném objektu nevědí, a dopis se stejnou otázkou chce poslat také starostům pražských městských částí. Dodal, že pokud budou mít squatteři o nabídku zájem, situace by se mohla vyřešit během jednoho až dvou dnů.

Je podle vás vhodné, aby ministr hledal bydlení pro squattery? Diskutujte pod článkem! Zajímá nás váš názor!

Důvodem úterního vystěhování squatu Milada byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek. Vyklízení provázely potyčky příznivců squatu s policií, zraněni při nich byli tři policisté a údajně i tři squatteři. Policie zadržela pět lidí. Při zásahu se osm squatterů zabarikádovalo na střeše domu, odkud slezli po několika hodinách až poté, co jim Kocáb přislíbil pro squatting jiný objekt. Vyklizenou vilu stále hlídá policie a bezpečnostní agentura.

Asi 30 squatterů ve čtvrtek navíc předalo starostovi Prahy 8 Josefu Noskovi (ODS) před radnicí bednu shnilého ovoce. Sdělil to jejich mluvčí Jan Němec. Dar podle něj symbolicky poukazuje na reportáž, kterou Nosek údajně nechal udělat o squatu ve vile Milada pro privátní médium. Byla prý zhotovena až po zásahu bezpečnostní agentury, a neodpovídala tak tomu, jak squat vypadal před ním.

Autor: ČTK, jos
Klíčová slova: squat, michael kocáb, milada
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...