Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Navštivte s námi Neverland! Jak žil Michael?

Michael Jackson a jeho Neverland
1. července 2009 | 12:56

Tělo zesnulého Michaela Jacksona budou moci fanoušci vidět ještě jednou. Od pátku má být vystaveno pro zraky veřejnosti na jeho milovaném ranči Neverland. Chcete se podívat, jak to na ranči vypadalo a vypadá?

359181:gallery:true:true

Přepychové sídlo Neverland leží u jihokalifornského městečka Los Olivos v okrese Santa Barbara. Ranč o rozloze téměř 12 kilometrů čtverečních s dvaadvaceti domy koupil Jackson v roce 1988 za 26 milionů dolarů a udělal z něj zábavní park pro děti.

Nechyběla tam exotická zvířata, kolotoče, ruské kolo, horská dráha, železnice, autodráhy, spousta hraček, zmrzlina se rozdávala zadarmo, děti tu mohly zůstávat přes noc.

Na ranči v jeho zlaté éře pracovalo asi 70 lidí. Na mzdy zaměstnanců dával Jackson dva miliony ročně a údržba tamní zoo, pouťových atrakcí a vláčku stál a další tři miliony za rok.

Jméno Neverland dostal ranč podle fiktivního ostrova z knihy příběhů Petera Pana, na němž děti nikdy nedospějí.

359182:gallery:true:true

Ranč Jackson opustil v červenci 2005 poté, co byl zproštěn obžaloby ze sexuálního zneužívání dětí. Od té doby žil zpěvák v Bahrajnu, Evropě nebo v Las Vegas. Zábavní park dnes již nefunguje.

Po Jacksonově odchodu se Neverland propadl do dluhů. Na jaře 2006 se Jackson těsně vyhnul žalobě za neplacení mezd a pojištění zaměstnancům. Zvířata a atrakce rozprodal, na konci roku se dokonce pokoušel Neverland prodat za 50 milionů dolarů za pomoci televizní reality show. Nevyšlo to.

V květnu 2008 měl jít ranč kvůli dluhům do dražby. V té době pomohl Jacksonovi miliardář Thomas Barrack, zakladatel a šéf mezinárodní investiční firmy Colony Capital LLC. Souhlasil, že Jacksona vyplatí, a založil spolu s ním joint venture, který převzal vlastnictví rozlehlé nemovitosti.

Cenu Neverlandu odhadli v roce 2004 v médiích na zhruba 120 milionů dolarů; odhadce v Santa Barbaře ji tehdy pro daňové účely odhadl na 96 milionů dolarů.

Autor: brum, ČTK
Video se připravuje ...