Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pást krávy v newyorském mrakodrapu? Proč ne!

4. června 2009 | 00:35

Zní to až neuvěřitelně. Mezi mrakodrapy v New Yorku by mohl vyrůst mrakodrap ve tvaru křídla vážky, ve kterém by bylo 28 různých zemědělských polí. Na nich by se pěstovalo ovoce, zelenina, obiloviny, nebo by se tam mohly klidně pást i krávy.

Takzvanou vertikální farmu by uprostřed nejlidnatějšího města USA chtěli postavit belgičtí architekti z firmy Vincent Callebaut Architects.

Belgičané by vertikální farmu s názvem Dragonfly rádi postavili přímo uprostřed New Yorku na ostrově Roosevelt Island. Budova by přitom razantně změnila tvář města. I s anténou by totiž měřila 700 metrů a stala se tak jeho nejvyšší stavbou.



Mrakodrap plný polí
V sobě by měla ukrývat 132 pater s byty, kancelářemi, sportovními hřišti a výzkumnými laboratořemi. Kromě toho uvnitř mrakodrapu vyroste 28 rozsáhlých zemědělských polí, na kterých se bude produkovat téměř vše. Kvůli tomu také budou uvnitř budovy tři různé druhy výtahů – pro zvířata, rostliny a lidi.

Postará se o sebe sám
Jestli stavba někdy spatří světlo světa, budou z ní mít radost především ekologové. Počítá se totiž s tím, že bude energeticky absolutně soběstačná. Například o teplo v zimním období se postarají pouze a jedině sluneční paprsky. Budova totiž připomíná skleník a v jedné její části se bude akumulovat teplo, se kterým se následně komplex vytopí. Elektřinu zase obstarají solární panely a větrné turbíny. Podle tvůrců návrhu by neměl být problém ani se zemědělským odpadem, se kterým by se po smíchání s dešťovou vodou a následné úpravě mohlo znovu hospodařit.

Všechny představy belgických architektů jsou sice hezké, nikdo se však zatím nemá k tomu je uskutečnit. Je tak velmi pravděpodobné, že zůstanou navždy pouze na papíře.


Parametry budovy:
Výška včetně antény – 700 m
Výška střechy – 600 m
Výška posledního patra – 575 m
Počet pater – 132
Počet zemědělských polí – 28

Autor: Jan Horák, brum
Klíčová slova: new york, pole, mrakodrap
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...