Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Architekt z Japonska: Kostičky, kam se podíváš!

10. května 2009 | 05:00

Japonský architekt Keiichiro Sako (39) musel být jako malý fanatik do stavění domečků z kostiček. Jak jinak si vysvětlit to, že většina jeho návrhů obsahuje tisíce čtverců a krychlí různých velikostí?

Jen v loňském roce navrhl tři stavby, ve kterých se návštěvníkům z všudypřítomných kostiček zaručeně zatočí hlava! Podívejte se, jak vypadají.

Soubor několika budov s názvem Mosaic, v nichž jsou hlavně byty, byl otevřen na konci loňského roku. Součástí souboru je i obchodní centrum. Fasáda budovy se přitom skládá ze čtverců a obdélníků fialové, modré a bílé barvy. Od barevné mozaiky si obyvatelé a návštěvníci neodpočinou ani uvnitř komplexu. Barevné čtverce a obdélníky jsou tam totiž na každém kroku. Aby však interiéry nebyly příliš jednotvárné, zařadil do nich architekt Sako také stěny připomínající povrch krystalu, mezi kterými se člověk bude cítit jako v jiném světě.

Japonec Sako stihl loni navrhnout i moderní kavárnu Steps, která vyrostla v čínském Pekingu. A čtverce v ní samozřejmě nechybějí. Čtvercové jsou stoly, židle, výzdoba i motivy na stěnách. Podél stěn také visí dlouhé plátno, na kterém se promítají různé barevné obrazce a dotváří tak atmosféru uvnitř kavárny. Kavárna má dvě patra a rozkládá se na ploše 300 metrů čtverečních.

Japonský architekt dostal za úkol, aby se kancelářská budova Cube Tube v čínském městě Jinhua stala hlavním orientačním bodem nově vznikající čtvrti čínského města. To se mu nakonec povedlo na výbornou, protože budova opravdu přehlédnout nejde. Vypadá jako obrovská krychle, která je složená z tisíců malých krychliček. Na stavbě také zaujme lesklá fasáda složená z nerezové oceli a téměř tisícovka nepravidelně rozmístěných oken, ze kterých se místním lidem údajně motá při pohledu hlava. Uvnitř budovy se kromě kanceláří budou nacházet ještě zahrady a luxusní restaurace. Otevřena bude na začátku léta. Cube Tube by měla stát kolem 180 milionů korun.

 

Autor: jho
Video se připravuje ...