Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se staví zlý sen?

23. ledna 2009 | 05:00

DISKUZE: Jak se staví noční můra? právě tak by asi nejraději přejmenovali pořad Jak se staví sen manželé Rybovi. S výsledkem práce designérů nejsou vůbec spokojeni.

Proměnu jejich pokoje kombinujícího funkci ložnice a obýváku Prima vysílala krátce před Vánoci a ani televizní štáb zřejmě netušil, jakou vlnu nevole právě tato proměna vzbudí. Rybovi se s ní dosud nesmířili.

Že výsledek práce designérského dua Marta Eftimovská a Petr Siedlaczek nedopadne podle představ rodiny Rybových, však mohl divák tušit už podle úvodního rozhovoru. Když Jana Rybová řekla, že jediná věc, které se v pokoji nechce vzdát, jsou dřevěné zárubně, odpověděl Siedlaczek: "Toho jsem se obával!" "Já mám ráda tu kresbu dřeva," bránila se paní Rybová, ale ani tak nepochodila. "To mně na tom právě vadí nejvíc," odpověděl designér Siedlaczek. Přesto dřevěné zárubně byly nakonec opravdu tím jediným, čím se designérský tým strefil do vkusu Rybových.

Ti bohužel doplatili na úskalí pořadu Jak se staví sen – spolehnout se na prvotní konzultaci a přijít do hotového. Zatímco designéři se domnívají, že Rybovým vyšli vstříc ve všech zásadních aspektech, Jana Rybová má v některých částech proměny dokonce pocit naschválu. "Upozorňovala jsem je, že nemám ráda geometrické vzory (podlaha) a modrou barvu, která je na zdi. Podobný je i případ té obří bílé skříně," říká Jana Rybová. Petr Siedlaczek však nesouhlasí. "Tyhle indicie slyším poprvé. Speciálně bílou stěnu jsme s paní Rybovou konzultovali a měli jsme pocit, že i vzhledem k jejímu mladému věku, je jí přes třicet, ten prostor přijme."

Přestože proměna u Rybových příliš nebodovala ani mezi televizními diváky, designéři Eftimovská a Siedlaczek si za ní stojí. "Jsem ráda i za tu diskuzi a záporné ohlasy, které to vyvolalo, protože aspoň se o designu mluví a lidi pochopí, že může vypadat jinak. České prostředí je v některých věcech pozadu a tenhle styl možná ocení za tři, za pět let," věří Eftimovská.

Rodina Jany Rybové by však design svého pokoje potřebovala ocenit co nejdříve. Multifunkční bílou stěnu totiž Rybovi nechali odmontovat a momentálně se ji marně snaží prodat. "Jsem z toho dost vyčerpaná. Dodneška vlastně nemáme kde spát. Snad nám to Prima pomůže nějak urychlit," doufá Jana Rybová.

Multifunkční stěna na prodej

Na webových stránkách internetové aukce Aukro.cz je momentálně k vidění tento inzerát: Paní Rybová prostřednictvím pořadu Jak se staví sen získala přestavbu, kde součástí byla i multifunkční stěna. Bohužel se do toho interiéru příliš nehodí a rozhodla se ji prodat. Multifunkční stěna se sklopnou postelí a velkými úložnými prostory je dílem návrhu extravagantního designéra Petra Siedlaczka. Je vyrobena na zakázku!!! Je to jedinečný kus, který se díky televiznímu pořadu stal slavným. Pořizovací hodnota byla 120 000 Kč. Máte tak možnost si koupit nábytek, který nikdo jiný mít doma nebude. Zachrání někdo paní Rybovou? Aktuální cena 50 000,00 Kč (Počáteční cena: 50 000,00 Kč)

Prima: Pomůžeme jim

V případě Rybových udělala Prima výjimku a dala rodině šanci situaci změnit. "Všichni účastníci pořadu Jak se staví sen před proměnou podepisují smlouvu, že proměnu absolvují na vlastní riziko bez možnosti změny. Přesto jsme se rozhodli vyjít Rybovým vstříc a pomoci jim zbavit se nového nábytku tak, aby si za získané finance mohli koupit jiný podle vlastního vkusu," řekla Blesku Veronika Rozumková z TV Prima.

A co na to designéři?

Petr Siedlaczek: "Úskalí pořadu je v omezeném finančním rozpočtu i krátkém čase, který nestačí na pochopení klienta. Sám také bojuji s tím, že výtvarné ambice tady jsou až na posledním místě. Z odborných kruhů jsem ale zaznamenal reakce pozitivní – prolomili jsme maloměšťácký styl, který v českých domácnostech panuje."

Marta Eftimovská: "Z funkčního hlediska jsme splnili všechny požadavky, které paní Rybová na proměnu pokoje měla. To, že se jí nelíbilo jejich provedení a výtvarná stránka, to je bohužel její problém a riziko, se kterým do proměny šla. My si za ní stojíme se vším všudy a věřím, že nadčasovost toho interiéru bude ještě v budoucnu oceněna."

A co si o proměně bytu myslíte vy? Líbí se vám práce mladých designérů? Diskutujte o tom, zajímá nás váš názor!

 

Autor: Helena Cejpová
Video se připravuje ...