Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ulehčete si odklízení sněhu

19. ledna 2009 | 13:06

Také patříte mezi ty, pro které příchod sněhové nadílky znamená vzít do ruky lopatu a pak nekonečné hodiny odhazovat sníh? Přitom je možné vybrat si ze široké škály šikovných pomocníků, kteří nepříjemnou dřinu změní v zábavu.

Chcete si ulehčit odklízení sněhu z chodníků nebo dvorů? Pak určitě oceníte elektrický odhrnovač sněhu. Je to vlastně elektromotorové hrablo na sníh (stojí kolem 2000 Kč), které bez problémů odstraní čerstvě napadaný sníh do výšky až 20 cm v pásu širokém 30 cm. Pomocí tlačítka na rukojeti spustíte vysokootáčkový rotor poháněný přes převod výkonným elektromotorem (minimálně 1000 W), který sníh odhazuje. Pomocí nastavitelného deflektoru lze proud sněhu směrovat rovně, doprava nebo doleva do vzdálenosti až 5 metrů. Práce s odhrnovačem je velice snadná, protože hrablo nemusíte zvedat, natáčet ani tlačit silou – vysokootáčkový rotor sám napomáhá pohybu vpřed. Škrabka, po které zařízení lehce klouže, dokonale vyčistí dlážděný i asfaltový chodník. Uvidíte sami, že během krátké doby se tento finančně nenáročný odklízecí mechanismus stane běžným vybavením těch, kdo zajišťují úklid chodníků v nížinách.



Žijete ve městě? Zkuste kartáč!

Pro majitele chodníků ve městech nebo přístupových cest k domům v satelitních čtvrtích s větší plochou se nabízí zvolit zametací kartáč o záběru 100 cm (zhruba od 20 000 Kč). Dodává se jako součást zahradního stavebnicového systému. Pohon mezi motorem a převodovou skříní zajišťuje odstředivá spojka, která se vždy automaticky sepne při přidání otáček motoru páčkou plynu na vodicích rukojetích. U těchto rukojetí si můžete nastavit jak výšku, tak i jejich sklon do stran a jsou vybavené bezpečnostním vypínačem zapalování. Ten v případě havárie nebo pádu obsluhy automaticky zastaví celý stroj. Převodová skříň je litinová, kola pohání šnekový převod se zubovou spojkou pro zapínání pojezdu, ovládanou páčkou na řídítkách. Stroj nabízí jednu rychlost vpřed, neutrál a jednu rychlost vzad (vpřed i vzad se pohybuje rychlostí 2,2 km/h). Převodová skříň má vypínatelný aktivní náhon pomocí druhé řadicí páky na řídítkách tohoto jednonápravového malotraktoru. Zametací zařízení slouží pro odklízení pevných nečistot nebo čerstvě napadaného sněhu na komunikacích, chodnících a cestách se zpevněným a rovným povrchem. Směr odvádění metené hmoty lze nastavit do 3 poloh a pomocí vodicího kolečka ovlivňujeme přítlak štětin na povrch.

Shrnovací radlice
Autor: Jan Kopřiva

Při vyšší sněhové pokrývce lze jednoduše vyměnit zametací kartáč za shrnovací radlici. Radlice o šířce 85 cm je stranově nastavitelná do 5 poloh a velice snadno tak zvládnete vrstvu sněhu vysokou i 20 cm.

Multifunkční pomocník

Zametací kartáč není jen záležitostí několika dní v roce, kdy napadne sníh. Během celého roku vám pomůže odklízet nečistoty z chodníku a hravě zvládne i listí. Je možné ho doplnit ještě sběrnou nádobu, do které se nečistoty smetou. V luxusním provedení bývá kartáč vybavený i kropicím zařízením, takže prašnost se eliminuje na minimum. Pak vás ovšem vyjde i na 50 000 Kč a víc.

Multifunkční pomocník
Autor: Jan Kopřiva

Tradiční frézy
Jenže co si počít tam, kde sněhová pokrývka může dosáhnout až půlmetrové výšky? V těchto případech byste měli nahradit předchozí adaptéry dvoustupňovou sněhovou frézou (ceny se pohybují asi od 18 000 Kč). Vrstva sněhu se nejprve "odřízne" a rozmělní robustním šnekem, pak se dopraví k vysokootáčkovému ventilátoru, který sníh odhodí do vzdálenosti až 10 m. Fréza většinou bývá součástí stavebnice a slouží k dokonalému odklízení ze zpevněných povrchů s malým výškovým převýšením s výhodou celoročního použití. Silnější stroje jsou vždy vybavené spalovacím motorem, frézy s nižším výkonem může pohánět i elektromotor.

Sněhová fréza
Autor: Jan Kopřiva

Horská delikatesa
Ovšem pro majitele horských penzionů, chalup a chat se nabízí úplně jiná lahůdka – pásové sněhové frézy s hybridním pohonem (od cca 180 000 Kč výše). Tyto praktické stroje uspokojí i ty nejnáročnější uživatele, už jen tím, že spalovací motor o výkonu alespoň 8,2 kW pohání přímo pouze dvoustupňový odklízecí mechanismus a alternátor. Pojezdové pásy se uvádějí do chodu výkonnými elektromotory. Ovládání stroje se proto omezilo na pouhé stiskávání tlačítek na ovládacím panelu. Ohromný výkon sněhových fréz s hybridním motorem tedy doprovází jednoduchá a fyzicky zcela nenáročná obsluha, což ocení rovněž ženy, pro které se odklízení sněhu může stát příjemnou relaxací.

Sněhová fréza s hybridním pohonem
Autor: Jan Kopřiva

Stroj si bez problémů poradí s přívalem jakékoliv bílé nadílky, hravě zvládne i sníh mokrý nebo závěj spadlou ze střechy. Navíc silný a spolehlivý motor v kombinaci se speciálním šnekem odfrézuje i zmrzlou krustu, pásový pojezd zase zajistí dokonalé přilnutí k povrchu a zabraňuje jakémukoliv prokluzování nebo boření. Pomocí páček se pásy přibrzďují, a tak se se strojem lehce zatáčí. Elektromechanické ovládání odhozu nasměruje sníh na potřebné místo až do vzdálenosti 21 metrů.

ODBORNÍK RADÍ

František Šimák , specializovaný prodejce zahradní techniky
Autor: Jan Kopřiva

Specializovaný prodejce zahradní techniky František Šimák doporučuje používat u mechanizace na odklízení sněhu motory s rozvodem OHC. Mají snadnou obsluhu a startování, nízkou hlučnost, neuvěřitelně malou spotřebu paliva a – co stojí za zdůraznění – pro životní prostředí představují zanedbatelné ekologické zatížení. Velice důležité je i bezproblémové a snadné startování při teplotách hluboko pod bodem mrazu.

Autor: Jan Kopřiva
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...