Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stavba rodinného domku - 5. díl

3. prosince 2008 | 12:35

V našem seriálu jsme vás seznámili s tím, jak 'roste' rodinný dům. A protože vždycky je co upravovat nebo měnit, také Duszkovi rok po nastěhování svůj dvojdomek stále dokrášlují.

Ale i přes to už teď mohou zhodnotit, jestli si vybrali správně.

Majitelka poloviny novotou zářícího objektu nás ujišťuje, že je tady spokojená, a to nejen kvůli malému synovi, který může vyrůstat venku. "Jen jsem trochu podcenila vzdálenost na autobus. Když je hezky, pěšina přes pole se přeběhne raz dva. Ale za špatného počasí a v zimě není cesta moc příjemná. Vyvažuje to ale časté spojení i fakt, že z Roztok jsem u metra skutečně za pár minut." Petra Duszková proto doporučuje každému, kdo se chystá opustit město, aby předem dobře vyzkoušel dopravní spojení.

Vítejte doma
"Rozhodně jsme udělali dobře, že jsme se na poslední chvíli rozhodli pro přístavbu závětří," vstupuje s námi Petra do domu. Hned je to jasné – jinak byste totiž přišli přímo do chodby pod schody do podkroví, neměli byste se kde přezout nebo pověsit kabát. Závětří s izolovaným okénkem a dveřmi tak nejen zlepšuje tepelnou ochranu objektu, ale je i praktickým místem pro botník a skříňku na zahradní pomůcky. Dlažba ve vstupním prostoru se snadno setře a v předsíni, na kterou navazuje obytný prostor, už může být plovoucí podlaha. Jen na schodech najdete dlaždice, protože méně kloužou, takže na nich nehrozí nebezpečí pádu. Z předsíně se vstupuje do "technické místnosti". Domek není velký, s prostory se musí nakládat uváženě. "Dvě koupelny a toalety jsme ale rozhodně chtěli, přece nebudete pokaždé běhat po schodech nahoru," předvádí Petra, jak spojili dvě maličké místnůstky z projektu v jednu, kam se vešel kotel, sprchový kout, umyvadlo i WC. V horní koupelně je pak pěkná rohová vana na chvíle relaxace.

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem
Autor: Zdeněk Kvíz

Sladění barev
"Topíme plynem a rozhodli jsme se pro radiátory, protože jsme chtěli plovoucí podlahu a pod tu nám nikdo podlahové topení moc nedoporučoval," vysvětluje paní domu, když přejdeme do hlavního obytného prostoru v přízemí. S barvami na stěnách se u Duszkových moc nehýří, většina zdí je bílá, takže bílé panelové radiátory pohledově nijak neruší. Stejně příjemně splývají s bílou malbou i jednoduché vypínače a zásuvky. Jen dvě stěny v obývacím pokoji jsou světlounce zelené a tvoří barevnou protiváhu stejnému tónu obkladaček v kuchyňském koutu. Také židle u jídelního stolu se majitelům podařilo koupit se stejně jemně zeleným čalouněním. Majitelé si evidentně na pestré výstřelky nepotrpí, protože také světlý nábytek v obývacím pokoji i v kuchyni je sladěný s barvou dveří i podlahy. A kuchyňský kout? Oddělili ho praktickým zvýšeným pultem, opřeným o nerezovou tyč, na kterou se vešly police na sklenice. Nerezový sporák, digestoř a tyč u barového pultu bylo opět zapotřebí s něčím vyladit, proto je pracovní deska linky ze šedého umělého kamene.

Obývací pokoj
Autor: Zdeněk Kvíz

Místnost na celý den
Z obýváku vede francouzské okno přímo do zadní zahrady. "Tady nás ještě čekají dodělávky. Manželova maminka v druhé polovině domu má už zahrádku hotovou, před východ z obývacího pokoje postavila přístřešek na letní posezení. My jsme si ale dali čas na rozmyšlenou a teprve teď přistavujeme terasu. Nejdřív jsme uvažovali, že bude jen jednoduchá, zastřešená, ale nakonec jsme se rozhodli vlastně pro další místnost. Bude hodně prosklená, jako zimní zahrada, ale vyvedeme sem i topení, aby se dala užívat také v zimě. Manžel začal postrádat v přízemí koutek pro sebe, tak si tu může zařídit malou pracovnu. Rovněž se zpříjemní přechod na zahradu, protože sem dáme dlažbu, aby se nechodilo rovnou na plovoucí podlahu." Je vidět, že majitelé domu opravdu vše pečlivě zvažují. Zároveň z toho vyplývá, že na mnoho věcí přijdete až při delším bydlení. Takže se nebojte nastěhovat a teprve potom domýšlet, co se zahradou a s přechodem do domu. Pokud máte za obývacím pokojem k dispozici rovný pozemek, jako je tomu u Duszkových, můžete se pěkným a praktickým řešením inspirovat.

Ložnice
Autor: Zdeněk Kvíz

Patro je na spaní
Zatímco spodní část domu ladí do zelena, nahoře vládne modrá. I tady je jedna barva dominantní, modré jsou koberce v ložnici, dětském pokoji i ve třetí místnosti, která se zatím užívá jako herna. "Časem tu bude patrně pokoj pro hosty, zatím si tu syn rozložil koleje a s tatínkem si užívají vláčků," pootevírá naše průvodkyně dveře do místností v podkroví. Modrá ladí i na obkladech v koupelně, s touto barvou se kombinuje také nábytek ze světlého dřeva v dětském pokoji. Pěkná tečka? Modré je i povlečení v ložnici, protože majitelka chce mít vše barevně sladěné. Celý dům působí velice útulně a ruka hospodyně je tu znát, přestože je Petra zaměstnaná žena a za náročným povoláním dojíždí do Prahy. "Všechno je jednodušší, protože babička bydlí vedle, takže občas syna může pohlídat. Přitom má svůj vchod, svou kuchyni, prostě své soukromí, stejně jako my." Propojené zahrady svědčí o tom, že tu obě domácnosti žijí v souladu. Zahrada tak působí jako celek a otvírá velký prostor k letnímu využití. Na zkrášlení rostlinami ještě musí počkat do jara. Zatím Petra osázela jenom malou předzahrádku, aby byl příchod z ulice upravený. I tady vládne jednoduchá harmonie, žádné pestré záhony, jen pár malých jehličnanů, pro zpestření azalky a rododendrony, které příští rok rozkvetou a pak budou zdobit krásnými listy.

ODBORNÍK DOPORUČUJE

"Když vybíráte projekt, pečlivě prostudujte, jak je řešený vstup do domu, a to z hlavní z ulice i ze zahrady," poukazuje na drobné vady na kráse modelového domku, který si vybrali Duszkovi, stavební mistr Pavel Vondráček z firmy Stavba MH. "Poraďte se se stavební firmou, určitě vám zkušeným okem doporučí případnou dodělávku projektové dokumentace, abyste z okolního terénu nevcházeli přímo do obytného prostoru. Vždycky je jednodušší a levnější tyto záležitosti upravit před zahájením stavby, aby se závětří a návazná terasa budovaly současně s domem."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...