Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 let od úmrtí Václava Havla: Od pražské smetánky po vězení. Jaký byl jeho život?

18. prosince 2021 | 06:00

První prezident, který byl zvolen Federálním shromážděním, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Zároveň literární autor, dramaturg, umělec, diplomat a osobnost. Člověk s lidským charakterem, člověk, který byl vzorem pro mnohé z nás. Jaký byl jeho život? Čím vším si prošel? To se dozvíte ve videu od Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Václav se narodil 5. října v roce 1936. Jeho otec byl podnikatel ve stavebnictví. Mj. budoval Barrandovské terasy. Dědeček zase postavil pražský palác Lucerna a strýc založil na Barrandově filmové ateliéry. V roce 1948 zabavili komunisté celé jeho rodině veškerý majetek a část jeho rodiny skončila v emigraci.

Tehdy se musel mladý Václav rozloučit i se studiem na gymnáziu a učit se laborantem. Od 15 let ho ale baví psát, a tak věnuje svou pozornost básním a literatuře jako takové. Ve 23 letech nastoupil na přímluvu herce Jana Wericha jako jevištní technik v Divadle ABC a o rok později přešel do Divadla Na zábradlí. Postupně se od kulisáka vypracoval až na dramaturga a kmenového autora. Rok 1963 Václavovi dodal slávu, a to díky hře Zahradní slavnost. Tehdy si také bere svou lásku – Olgu.

V roce 1968, v době tzv. pražského jara, se zapojil do stávek studentů a kritizoval poměry tehdejšího režimu. V lednu v roce 1977 je uveřejněna Charta 77, manifest za dodržování lidských práv v Československu. Kvůli ní je Václav zatčen a vězněn ve vyšetřovací vazbě až do května, což se samozřejmě nestalo naposledy. Návštěvy vězení se opakovaly až do roku 1989, tehdy byl propuštěn a ihned stál u zrodu Několika vět. Poté se začal systém pomalu hroutit. Vítězství stvrdí sametová revoluce a následně je Havel zvolen prezidentem.

Na další životní okamžiky slavných osobností se podívejte na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

 

 

Autor: mall.tv, Kristýna Juřicová