Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dva krasavci okouzlili Karlovy Vary. Co mají společného Richard Gere a Jiří Bartoška?

  • 6. července 2015 | 06:00

    Jeden dobyl Hollywood a šílely po něm dámy po celém světě, fotky druhého zdobily stěny pokojů a skříňky dívek i žen v celém Československu. Teď se oba charizmatičtí herci Richard Gere (65) a Jiří Bartoška (68) setkali na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a skvěle si spolu rozuměli.

  • Začátky kariéry

    Jiří Bartoška S Richardem Gerem probrali na večeři detaily programu na další dny
    Autor: Paparazzi

    Richard Gere hercem být nechtěl. Zprvu tíhl k muzice, pak k buddhismu. Po střední škole, kde vynikal v gymnastice a hudbě – hrál na klavír, kytaru a trubku – nastoupil na univerzitu, kde si vybral jako obor filozofii a východní náboženství. Školu ale opustil po dvou letech. Na jevišti začínal v Pomádě, film si ho blíže všiml v Americkém gigolovi a trvale vešel mezi hvězdy před pětadvaceti lety v Pretty Woman.

     

    Na rozdíl od Gera bylo herectví Bartoškovou životní láskou. Divadelní a filmové herectví studoval a v roce 1972 i úspěšně absolvoval na brněnské JAMU. Po studiích okamžitě zahájil svou dlouhou hereckou kariéru. Začal hrát v divadle, k filmu se dostal v roce 1975. Už o dva roky později zazářil v pravěké trilogii inspirované knihami Eduarda Štorcha. A pak už slavil jen samé úspěchy.

  • Herecké partnerky

    2361232:gallery:true:true

    Osudovou byla pro Gera romantická komedie Pretty Woman, kde si zahrál s Julií Roberts. V Návratu Sommersbyho byla jeho hereckou partnerkou Jodie Foster, v Křižovatce pak Sharon Stone. V roce 1999 se herecky opět spojil s Julií Roberts v divácky úspěšné romantické komedii Nevěsta na útěku. S další kráskou Winonou Ryder si zahrál v romantickém filmu Podzim v New Yorku. Tentýž rok v sarkastické komedii Dr. T a jeho ženy o nelehkém životním údělu oblíbeného dallaského gynekologa měl krásky hned čtyři, a to Helen Hunt, Farrah Fawcett, Kate Hudson a Liv Tyler. Posledními velkými hity byly filmy Nevěrná a úspěšný muzikál Chicago s kráskami Renée Zellweger a Catherine Zeta-Jones.

     

    V Líbáš jako ďábel si Bartoška zahrál s Terezou Kostkovou...
    Autor: Foto Blesk – autorka a její archiv
    Bartoška neměl příliš filmových rolí po boku slavných českých hereček. V roce 1987 si zahrál po boku Magdy Vášáryové v dramatu Južná pošta vyprávějícím o poválečné situaci na jižním Slovensku. V roce 1989 si zahrál s Jiřinou Bohdalovou ve zfilmované hororové komedii Strašidlo Cantervillské – autor předlohy je Oscar Wilde. V dramatu scenáristy Jiřího Hubače nazvaném Hostina si v roce 1993 zahrál společně s Ivanou Chýlkovou. V novém století se – stejně jako Gere k Roberts – vrací Bartoška k Chýlkové v televizním filmu Hodina pravdy. Hlavní roli si po boku usměvavé Veroniky Freimanové vystřihl v komedii Ideální manžel, která byla přepisem divadelní hry, jejímž autorem je opět Oscar Wilde. Z poslední doby si ho zřejmě všichni vybavíme v komediích Marie Poledňákové Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel, kde ztvárnil exmanžela sympatické středoškolské profesorky Kamily Magálové – záletného spisovatele, který i po rozvodu žije v jednom bytě s bývalou ženou. A už v srpnu začne natáčet s úžasnou Eliškou Balzerovou novou českou komedii Teorie tygra, kde si společně projdou snad všemi trampotami, které mohou po mnoha letech manželství potkat každého.
  • Manželky a milenky

    2361221:gallery:true:true

    V roce 1991 si Gere vzal modelku Cindy Crawford. Ačkoliv je People Magazine označil za nejvíce vzrušující žijící pár na světě, nakonec se v roce 1995 rozvedli. V listopadu se pak oženil s modelkou a herečkou Carey Lowell. Spolu mají syna Homera Jamese Jigma. Rozvedli se o dvanáct let později, když už Carey měla plné zuby jeho záletů. Navíc se dozvěděla, že se pokusil dostat do postele i jednu z jejích nejlepších kamarádek. A nezahálel ani po odchodu od manželky. Záhy se zamiloval do – o jednadvacet let mladší – bývalé modelky indického původu Padmy Lakshmi. Na dovolenou už ale vyrazil s – o třiatřicet let mladší – blonďatou kráskou Alejandrou Silva, která je jeho milenkou i v současnosti. Přestože však spolu na Sicílii trávili i poslední týdny, do Varů ho nedoprovodila.

    Jiří Bartoška s manželkou Andreou.
    Autor: Herminapress.cz, Profimedia
    To Jiří Bartoška, přestože se z něj ženám stále podlamují kolena, zůstal věrný jedné ženě. S manželkou Andreou (62) jsou spolu už více než třicet let a mají dvě děti – dceru Kateřinu a syna Janka. "Základem takhle úspěšného vztahu jsou tolerance a úcta k druhému. Krása pomine a zůstává něco, co ji přesahuje. A je důležité, aby tam právě tyhle věci byly. Podstatné je vážit si druhého, ctít jeho profesi. U nás je fajn, že Andrea je archeoložka a já herec. Můžeme se tak bavit o čemkoliv. Vůbec nejhezčí je, když spolu ti dva umějí zestárnout," tvrdí Bartoška, jehož manželka samozřejmě doprovází i na 50. filmový festival.

Klíčová slova:  vip, richard gere, jiří bartoška
Diskuse ke článku
.