Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Problémy s plodností řeší i celebrity! Zounar a Hrubešová radí: Dbejte na prevenci!

4. července 2014 | 11:00

Neplodnost je vážným problémem naší doby. Problémy s otěhotněním má 20 % párů. Důvodem bývá životní styl a odkládání početí do pozdějšího věku. Řešením je tzv. Social freezing, který se už naštěstí dostal i do Česka.

Osobnosti radí: dbejte na prevenci!

Statistiky lékařů jsou neúprosné - plodnost žen a kvalita spermií u mužů dlouhodobě klesá. Svůj díl na tom nese špatný životní styl, kouření, alkohol, notebook na stehnech, mobil v kapse či těsné spodní prádlo, u žen pak především odkládání početí (například kvůli kariéře) do věku, kdy šance na přirozené početí rapidně klesá.

Klinické centrum ISCARE IVF otevřelo nové prostory svého IVF oddělení. Rekonstrukce přinese návštěvníků centra více komfortu a hlavně soukromí.
Autor: Iscare
Na akci přišlo kliniku podpořit několik osobností, kterým v minulosti ISCARE pomohl. Sportovec Petr Koukal spolu s klinikou dlouhodobě propaguje důraz na prevenci rakoviny prostaty a neplodnosti. Ta dnes trápí téměř 20 procent českých párů, klinika proto propaguje tzv. Social freezing, preventivní zamražení pohlavních buněk.

Sportovec Petr Koukal spolu s klinikou dlouhodobě propaguje důraz na prevenci rakoviny prostaty a neplodnosti.
Autor: Iscare
"Tohle téma je v české společnosti tabu, a to je špatně. Chci proto apelovat na mladé lidi, aby o těchto věcech více přemýšleli a využili Social freezing k tomu, aby měli jistotu do budoucna," vysvětlil Per Koukal. Kromě spolupráce s ISCARE rozjel také vlastní Nadační fond, který má podporovat nemocné pacienty a také bořit společenská tabu.

Projekt prevence podporuje také herec Martin Zounar, který na otevření přišel s dcerou Claudií a spolu s Petrem Koukal provedl slavnostní otevření nových prostor. Na slavnostní otevření přišla také řada známých klientů ISCARE – Martin Zounar s dcerou Claudií, Petr Koukal, Markéta Hrubešová nebo Jaroslava Rytychová.

Přibyly konzultační místnosti a zcela nová ordinace.
Autor: Iscare
Více komfortu i soukromí

"Social freezing je ve světě populární - preventivní zmražení spermií a vajíček podstupuje řada mužů a žen ve věku kolem 20 let. Chtějí získat jistotu početí dítěte i v případě, že v budoucnu budou v důsledku nehody, nemoci nebo životního stylu neplodní. U nás tomu tak zatím není, a my to chceme změnit. Mladí lidé by měli vědět, že prevence je důležitá a že preventivní zmražení spermií či vajíček jim v budoucnu zajistí rodinu," prozradil nám František Lambert, ředitel kliniky ISCARE, která tenhle trend začala propagovat i v Česku.

Badmintonista Petr Koukal a zmrazené vzorky spermatu.
Autor: Iscare
A aby zajistili návštěvníkům IVF centra více komfortu a hlavně soukromí, prošlo teď celé oddělení rekonstrukcí, která trvala celkem dva měsíce. "Přibyly konzultační místnosti a zcela nová ordinace. Speciálně jsme se zaměřili také na odběrovou místnost, kde muži poskytují vzorky spermatu. Je to velmi choulostivý proces, místnost je proto vyvedena v příjemném moderním designu a je odhlučněná. Celkově jsme chtěli našim klientům především nabídnout co nejvíc soukromí,“" vysvětlil nám František Lambert.

Projekt prevence podporuje také herec Martin Zounar, který na otevření přišel s dcerou Claudií.
Autor: Iscare
Nová část IVF oddělení šla do provozu symbolicky na mezinárodní Den neplodnosti. Zájemci mají možnost po celý rok zdarma absolvovat vyšetření neplodnosti – u žen totiž toto vyšetření standardně hradí v rámci IVF procesu pojišťovna, mužům stačí přinést žádanku od svého urologa nebo praktického lékaře.

Klinické centrum ISCARE IVF otevřelo nové prostory svého IVF oddělení. Rekonstrukce přinese  Na slavnostní otevření přišla také řada známých klientů ISCARE – Martin Zounar s dcerou Claudií, Petr Koukal, Markéta Hrubešová nebo Jaroslava Rytychová.